«Οι σημαντικές δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης που προκύπτουν από την λαϊκή εντολή του λαού μας από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, που έδωσαν μήνυμα απόρριψης των πολιτικών λιτότητας, δεν πρέπει να σπαταληθούν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αξιοποιηθούν, αφού δίνουν τη δυνατότητα να πάει η κυβέρνηση με τον πήχη ψηλά στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το κόμμα του θα ασκήσει «μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση που θα ελέγχει την κυβέρνηση που θα σχηματισθεί» αποκλείοντας το ενδεχόμενο συμμετοχής τόσο στο κυβερνητικό σχήμα, όσο και σε αντιπροσωπεία διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Δε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο γιατί με τον κ. Σαμαρά έχουμε καταθέσει διαφορετικές στρατηγικές. Θα έχουμε διαρκή επικοινωνία, αλλά δε γίνεται να μετέχουμε στη διαπραγμάτευση» σχολίασε για το θέμα αυτό. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο να λάβει διερευνητική εντολή, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «επικοινωνιακή πολιτική εις βάρος του συμφέροντος της χώρας, που είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν».

«Εμείς αν ήμασταν στη θέση της κυβέρνησης δε θα χάναμε ούτε δευτερόλεπτο. Το ίδιο αναμένουμε να κάνει και ο κ. Σαμαράς, προς την κατεύθυνση σχηματισμού κυβέρνησης. Ο λαός θα κρίνει τόσο αυτή την κυβέρνηση, όσο και εμάς ως αντιπολίτευση. Μέχρι τις 28 Ιουνίου έχουμε δέκα ημέρες που πρέπει να εκμεταλλευθούν στο έπακρο. Σε συνδυασμό με την ισχυρή λαϊκή εντολή απόρριψης των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας, περιμένουμε τον κ. Σαμαρά να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχη ψηλά» επανέλαβε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μην παραλείποντας να απευθύνει τα βέλη του προς τον πρόεδρο της ΝΔ. «Από χθες το βράδυ δεν άκουσα τον κ. Σαμαρά να κάνει λόγο για επαναδιαπραγμάτευση, που αποτέλεσε το βασικό προεκλογικό του σύνθημα».

Τέλος ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «υπογράμμισα στον πρόεδρο της ΝΔ την ανάγκη να προασπιστεί η δημοκρατία από φαινόμενα βίας, τα οποία υποκινούνται από άτομα που πλέον βρίσκονται εντός της Βουλής», επιτιθέμενος στη Χρυσή Αυγή. «Σε αυτό το μέτωπο θα σταθούμε αρωγοί, όπως πρέπει να κάνουν και όλα τα κόμματα για το καλό του πολιτεύματός μας».