«Είμαστε αντίθετοι σε άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Λέμε όχι σε νέους φόρους όπως αυτούς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο ο Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάνει έκκληση για συμμετοχή στις εκλογές επισημαίνοντας ότι «την ώρα που κρίνεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν πρέπει να λείψει κανείς από τις κάλπες».

Παράλληλα, δεσμεύεται για το σχηματισμό κυβέρνησης με τις δυνάμεις που συμφωνούν στη διασφάλιση της παραμονής μας στο ευρώ, καθώς και στην επαναδιαπραγμάτευση, εμπράκτως και όχι στα λόγια.

«Η επιμονή μου, εδώ και δύο χρόνια, για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και τροποποίηση του προγράμματος προσαρμογής στηρίζεται στη βεβαιότητά μας ότι θα μπορέσουμε, έτσι, να τα καταφέρουμε και να παραμείνουμε στο ευρώ. Την ώρα που η καταιγίδα της οικονομικής κρίσης αρχίζει και πλήττει σοβαρά μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, θα ήταν αυτοκτονικό από μέρους μας να βρεθούμε έξω από το ευρώ και μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων», λέει ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, δηλώνει ότι συνειδητά ξανάνοιξε μόνος το δημόσιο διάλογο για επιστροφή της χώρας στη δραχμή: «Ο κ. Τσίπρας, πρόσφατα, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι ”το νόμισμα δεν είναι φετίχ” Για μια ακόμα φορά, δηλαδή, ξανάνοιξε μόνος το δημόσιο διάλογο για επιστροφή της χώρας στη δραχμή, αποκαλύπτοντας έτσι τους κρυφούς και ανομολόγητους σχεδιασμούς του. Εμείς επιμένουμε πως τυχόν επιστροφή στη δραχμή θα πήγαινε την εθνική οικονομία και τους Ελληνες πολλές δεκαετίες πίσω.

Επισημαίνει επίσης το θετικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη σε σχέση με την αλλαγή όρων του Μνημονίου και θέτει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της διαπραγμάτευσης τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από φέτος το καλοκαίρι.