Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας με συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο και επικεφαλής πρόσωπο ευρύτατης αποδοχής, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντηση των δύο αρχηγών σε «φιλικό κλίμα στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει η ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε στον κ. Σαμαρά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, χωρίς όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που διήρκησε 15 λεπτά να θεωρείται απαραίτητη, αλλά ούτε και να αποκλείεται η συμμετοχή του σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Όπως υπογράμμισε δεν θα αρνηθεί ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, αρκεί να στηρίζεται σε περισσότερα από δύο κόμματα και να έχει συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου θα είναι η παραμονή της χώρας στη ευρωζώνη.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι προτείνει πρόσωπο ευρύτατης και κοινής αποδοχής, χωρίς να αποκλείεται η προέλευσή του από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο, υπό την προϋπόθεση ότι εγγυάται το πολιτικό πλαίσιο που θα συμφωνηθεί.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε τη δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ τονίζοντας ότι «ανταποκρίθηκα στην πρόταση του κ. Σαμαρά όπως ήταν η συνταγματική υποχρέωσή μου. Ο κ. Σαμαράς δεν μου είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που δήλωσε χθες δημόσια».

Δήλωσε ότι του παρουσίασε την πρότασή του και υπογράμμισε ότι «σέβεται απολύτως την απόφαση που έλαβε ο ελληνικός λαός», προσθέτοντας ότι «έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης ώστε να υπάρξει λύση».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θεωρεί αναγκαίο να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και για λόγους ισχυρής νομιμοποίησης αναγκαία η συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΝΔ.

Στους στόχους έβαλε τη διαπραγμάτευση για επίτευξη των στόχων σε τρία χρόνια, χωρίς νέους φόρους, χωρίς οριζόντιες περικοπές, να ενισχυθεί η ρευστότητα, να πέσουν 50 δισ. στην αγορά, να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους, να επιστραφεί ο ΦΠΑ και να διοχετευτεί χρήμα στην αγορά.