Αφού μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τουλάχιστον δυο φορές, στην τηλεόραση πολλές περισσότερες και ανέβηκε ως θεατρική παράσταση σε πολλά θέατρα του κόσμου, το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ φτάνει στις νεότερες γενιές μέσα από τις σελίδες ενός «γκάφικ νόβελ». Τη σχετική άδεια έδωσε το Ίδρυμα «Αννα Φρανκ» που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Σιντ Γιάκομπσον, ενώ τα σχέδια φέρουν την υπογραφή του Ερνι Κόλον.

Οι ειδικοί βλέπουν στην έκδοση, που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον εκδοτικό οίκο Hill & Wang, κάτι περισσότερο από ένα κόμικς. Αναγνωρίζουν μια επιμελέστατη και ιστορικά ακριβή καταγραφή της ιστορίας της οικογένειας Φρανκ. Το πορτρέτο της Άννας που σκιαγραφούν οι δυο δημιουργοί είναι το πορτρέτο ενός εξωστρεφούς και ομιλητικότατου κοριτσιού, που είχε καθαρές ιδέες και ονειρεύεται να γίνει δημοσιογράφος και συγγραφέας. Οι Σιντ Γιάκομπσον και Ερνι Κόλον δεν περιγράφουν μια ηρωίδα ή ένα θύμα της ναζιστικής θηριωδίας αλλά μια κανονική έφηβη.

Η Αννα γεννιέται το 1929 με το όνομα Αννελις Μαρί στην Φρανκφούρτη. Είναι η χρονιά που στις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέει το χρηματιστήριο, στη Γερμανία αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η ανεργία και ο Χίτλερ αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Το Δεκέμβριο του 1933 οι Εβραίοι έχουν στερηθεί σχεδόν όλα τα δικαιώματά τους και ο Οττο παίρνει την οικογένειά του και καταφεύγει στην Ολλανδία. Τον Μάιο του 1940 ξεσπάει ο πόλεμος και οι ναζί εισβάλουν στην χώρα της τουλίπας. Για τον Οττο και τους υπόλοιπους Εβραίους αρχίζει μια νέα περίοδος καταπίεσης: απαγορεύεται να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν με το κίτρινο αστέρι ραμμένο στα ρούχα τους, τα παιδιά τους δεν μπορούν να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία.

Η Άννα Φρανκ αποφεύγει να μιλάει γι’ αυτήν την πλευρά της ζωής της. Την ημέρα που συμπλήρωσε τα 13 της χρόνια, στις 12 Ιουνίου του 1942, παίρνει δώρο από τον πατέρα της ένα ημερολόγιο. Ο αναγνώστης βρίσκεται σχεδόν στα μισά του κόμικς όταν οι σελίδες του ημερολογίου γίνονται το κύριο όχημα της αφήγησης. Για την Άννα το ημερολόγιο αυτό είναι φίλος και παρηγοριά κυρίως στα δυο χρόνια που ζει κλεισμένη μαζί με άλλους επτά ανθρώπους στα 65 τετραγωνικά μέτρα ενός διαμερίσματος στο Άμστερνταμ για να μην πέσει στα χέρια των ναζί.

Η βιογραφία – κόμικς των Σιντ Γιάκομπσον και ο Ερνι Κόλον συνεχίζεται έως το τραγικό τέλος των πρωταγωνιστών. Όλοι τους άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εκτός από τον Οττο Φρανκ που διασώθηκε στις αρχές του 1945 όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αουσβιτς. Η ιστορία τελειώνει με την ανακάλυψη του ημερολογίου, την προσπάθεια του Οττο να το εκδώσει, το γάμο του με μια επιζώσα του Αουσβιτς και το θάνατό του σε βαθύ γήρας τον Αύγουστο του 1980.