Καθώς τα δημογραφικά δεδομένα των αναπτυσσόμενων οικονομιών αναγκάζουν τις εταιρείες να στρέφονται στις μικρές ηλικίες αναβατών, ο ανταγωνισμός στις κατηγορίες των «πρωτάρηδων» θεριεύει.

Οι εταιρείες παρουσιάζουν όλο και πιο όμορφα, όλο και πιο γρήγορα και επιθετικά και ερεθιστικά μοτοσυκλετάκια στα 125 κυβικά. Τελευταίο δείγμα το νέο Yamaha YZF-R125.

Ανανεώνοντας ριζικά το μικρότερο supersport μοντέλο της η εταιρεία των «τριών διαπασών» το έκανε πιο γοητευτικό, με λεπτομέρειες που μπορούν να τρελάνουν τους νεοφώτιστους.

Οι αλλαγές από το τρέχον μοντέλο αφορούν τόσο την εμφάνιση, όσο και τον εξοπλισμό και την απόδοση της μοτοσυκλέτας. Το νέο φέρινγκ για παράδειγμα, δεν αφήνει αμφιβολίες για τις ρίζες του στο R6, ενώ υπάρχει και μια «άγρια» εισαγωγή αέρα ανάμεσα στους δύο προβολείς.

Στην ανανέωση της εμφάνισης περιλαμβάνονται το εμπρός φτερό με φινίρισμα ανθρακονήματος, το νέο σιλανσιέ, και η μικρότερη βάση της πινακίδας. Το πίσω φωτιστικό σώμα είναι νέο και περιλαμβάνει λυχνία καθοδήγησης.

Η φροντίδα της Yamaha για αναβάθμιση της οδικής συμπεριφοράς έφερε στην μπροστινή ανάρτηση ένα ανεστραμμένο πιρούνι που στηρίζεται σε στιβαρότερες πλάκες. Η νέα ανάρτηση προσφέρει κατά τη Yamaha αυξημένη σταθερότητα αλλά και καλύτερη αίσθηση από τον εμπρός τροχό.

Με το ίδιο σκεπτικό ανασχεδιάστηκε πίσω και η άρθρωση του αμορτισέρ. Εντυπωσιακή η επιλογή και στα φρένα, αφού εμπρός υπάρχει πλέον ακτινική δαγκάνα η οποία επενεργεί σε έναν πλευστό δίσκο.

Ως προς τον μονοκύλινδρο κινητήρα, προστέθηκε ψεκασμός νέας γενιάς που βελτιώνει κατά 11% την κατανάλωση, με αποτέλεσμα την ανάλογη αύξηση της αυτονομίας του R125.

Οι νέες ζάντες εντυπωσιάζουν με την πανάλαφρη κατασκευή τους, έχοντας πολύ πιο λεπτά «μπράτσα», τα οποία μάλιστα ανά δύο ενώνοντα και σχηματίζουν το γράμμα «Υ». Οι διαστάσεις των ελαστικών παραμένουν.

Ολοκαίνουργιος, υπερπλήρης και εντυπωσιακός για τόσο μικρή μοτοσυκλέτα είναι ο πίνακας οργάνων. Έχει καλούς τρόπους (λέει καλημέρα) και αποτελείται από μια οπισθοφωτιζόμενη οθόνη υγρών κρυστάλλων με ψηφιακό ταχύμετρο και στροφόμετρο.

Μια πολλαπή απεικόνιση στην αριστερή πλευρά δείχνει τη θερμοκρασία κινητήρα, τη μέγιστη ταχύτητα, τη μέση ταχύτητα και την κατανάλωση καυσίμου, ενώ περιλαμβάνονται ρολόι, ένδειξη καυσίμου και ρεζέρβας, οδικός χιλιομετρητής και υπολειπόμενη αυτονομία.

Το νέο YZF-R125 θα παράγεται σε τρία πλούσια χρώματα: Mat Grey, Anodized Red και Race Blu.

Δείτε στο photo-video περισσότερες εικόνες και λεπτομέρειες από το YZF 125