Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την παρουσίαση της YZF-R1, μιας μοτοσυκλέτας που ήρθε να αλλάξει το παιχνίδι και να θέσει νέους κανόνες στην κατηγορία των Superbikes.

Και η Yamaha αποφάσισε να γιορτάσει την επέτειο αυτή με ένα ξεχωριστό μοντέλο. Στην EICMA 2018, λοιπόν, παρουσίασε την YZF-R1 GYTR (από το Genuine Yamaha Technology Racing), βαμμένη στα χρώματα της μοτοσυκλέτας που πανηγύρισε τη νίκη στις 8 ώρες της Σουζούκα. Είναι τα ίδια ακριβώς χρώματα -κόκκινο και λευκό- που είχε και η πρώτη R1 παραγωγής, πίσω στο 1998.

Πρόκειται για μια συλλεκτική έκδοση που θα κυκλοφορήσει σε μόλις 20 αντίτυπα και που προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για χρήση στην πίστα.

Δεν είναι όμως μόνο η λιβρέα που καθιστά ιδιαίτερη την εν λόγω έκδοση. Η εταιρεία των τριών διαπασών έχει φροντίσει να εξοπλίσει το πόνημά της με μια ευρεία γκάμα εξαρτημάτων υψηλών επιδόσεων της Genuine Yamaha Technology Racing.

Έτσι λοιπόν η συλλεκτική R1 εφοδιάζεται με νέο αγωνιστικό σετ πλεξούδας, νέα ECU και CCU, καθώς επίσης και quick throttle.

Το πακέτο των αναρτήσεων φέρει την υπογραφή της Ohlins. Μπροστά έχει τοποθετηθεί το πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι FGRT 219 και πίσω το πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ TTX36 GP. Η μοτοσυκλέτα εξοπλίζεται επίσης με πλήρως ρυθμιζόμενο αποσβεστήρα κραδασμών τιμονιού (σταμπιλιζατέρ) της ίδιας μάρκας.

Το σύστημα εξαγωγής που φορά είναι το Evolution 2 τιτανίου της Akrapovič, ενώ για την προστασία της από τις πτώσεις έχουν τοποθετηθεί μανιτάρια της Gilles Tooling σε κινητήρα και άξονες τροχών.

Όσοι επιθυμούν θα μπορούν να προσθέσουν μια σειρά από αγωνιστικά εξαρτήματα άλλου κατασκευαστή στη μοτοσυκλέτα τους, τα οποία θα τοποθετήσουν μηχανικοί αγώνων από κάποια επίσημη αγωνιστική ομάδα της Yamaha.

Το ιαπωνικό εργοστάσιο δεν έχει ανακοινώσει τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά της YZF-R1 GYTR. Τόσο αυτά, όσο και η τιμή της θα ανακοινωθούν στους υποψήφιους αγοραστές στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και θα ξεκινήσουν οι online κρατήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι 20 τυχεροί που θα αποκτήσουν την επετειακή R1 θα λάβουν ως δώρο τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Yamaha Racing Experience (YRE) του 2019.