Η προνομιούχα ζωή του ως διάσημου ηθοποιού απέχει πολύ από την ταραγμένη ανατροφή του, καθώς εγκατέλειψε το λύκειο με μια μητέρα που τον κακοποιούσε ενώ είχε αυτοκτονικές τάσεις. Ο Τζόνι Ντεπ διηγείται σε όλο τον κόσμο πώς έφτασε από τη μικρή πόλη του Κεντάκι στο Χόλιγουντ στη δίκη εναντίον της πρώην γυναίκας του Άμπερ Χερντ.

Ο σταρ των Πειρατών της Καραϊβικής περιέγραψε λεπτομερώς μια παιδική ηλικία που καθορίστηκε από την κακοποίηση στα χέρια της μητέρας του, όταν ανέβηκε στο εδώλιο στη δίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον της πρώην συζύγου του την Τρίτη 19/4.

Μιλώντας με χαμηλή φωνή ο Ντεπ έδωσε μια μετρημένη αλλά γλαφυρή περιγραφή του πώς ήταν να ζει σε ένα σπίτι όπου ο ίδιος, τα τρία αδέλφια του και ο πατέρας του τρομοκρατούνταν από την ασταθή και βίαιη μητέρα του.

«Στο σπίτι μας δεν ήμασταν ποτέ εκτεθειμένοι σε κανενός είδους ασφάλεια ή προστασία, το μόνο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να μείνουμε μακριά από τη γραμμή του πυρός», είπε στους δικηγόρους από το βήμα. «Η μητέρα μου ήταν αρκετά απρόβλεπτη. Είχε την ικανότητα να είναι τόσο σκληρή όσο μπορεί να είναι ο καθένας με όλους εμάς».

Ο Ντεπ κατέθεσε ότι η βίαιη οικογενειακή ζωή στην οποία μεγάλωσε τον δίδαξε να μην ξαναδημιουργήσει ποτέ το ίδιο είδος κακοποίησης στο δικό του σπίτι αργότερα στη ζωή του. «Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα παιδική ηλικία. Τόσο που πίστευα ότι ήταν φυσιολογική μέχρι μια ορισμένη ηλικία», δήλωσε ο ηθοποιός.

Ιπτάμενα τασάκια και κακοποίηση: Μια βίαιη παιδική ηλικία

Τζόνι Ντεπ και η οικογένειά του

Ο 58χρονος Ντεπ γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1963 στο Όουενσμπορο του Κεντάκι, ως ο μικρότερος από τα 4 παιδιά των γονέων Μπέτι Σου Πάλμερ και Τζον Κρίστοφερ Ντεπ. Ο πατέρας του Ντεπ ήταν πολιτικός μηχανικός και η μητέρα του εργαζόταν ως σερβιτόρα.

Η οικογένεια μετακόμιζε συχνά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας του Ντεπ λόγω της ανήσυχης φύσης της μητέρας του. «Η μητέρα μου, τα πόδια της είχαν πάρει φωτιά και έπρεπε να μετακομίζει, οπότε μετακομίζαμε συνεχώς» κατέθεσε ο Ντεπ, «Έτσι ήσουν πάντα το νέο παιδί και αυτό δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ευχάριστο».

Η οικογένεια μετακόμισε από το Κεντάκι στη Φλόριντα όταν ο Ντεπ ήταν επτά ετών, όπου ζούσαν σε ένα μοτέλ για σχεδόν ένα χρόνο πριν ο Τζον Ντεπ βρει δουλειά. Όλα αυτά τα χρόνια ο Ντεπ είπε ότι η κακοποίηση από τη μητέρα του ήταν συνεχής, απρόβλεπτη και κανείς στο σπίτι -ούτε καν ο πατέρας του- δεν γλίτωνε.

«Σωματική βία, σωματική κακοποίηση. Αυτή ήταν μια συνεχής κατάσταση. Ήμασταν όλοι κάπως σοκαρισμένοι. Περνούσε από μπροστά μας, θωρακίζεσαι γιατί δεν ήξερες τι θα συμβεί», είπε ο ηθοποιός. «Μπορούσε να γίνει αρκετά βίαιη, και ήταν αρκετά βίαιη, και ήταν αρκετά σκληρή», είπε ο Ντεπ, γελώντας με την ανάμνηση των ξυλοδαρμών της μητέρας του. «Υπήρχε σωματική κακοποίηση, σίγουρα, η οποία θα μπορούσε να έχει τη μορφή ενός σταχτοδοχείου που θα σου πετούσαν, ή θα σε χτυπούσαν με ένα ψηλοτάκουνο παπούτσι, ή ένα τηλέφωνο, ή ό,τι ήταν εύκαιρο».

Αλλά ο Ντεπ είπε ότι οι σωματικές επιθέσεις της μητέρας του ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν σε σύγκριση με την ψυχολογική κακοποίηση με την οποία γέμιζε το σπίτι τους.

«Η λεκτική κακοποίηση, η ψυχολογική κακοποίηση, ήταν σχεδόν χειρότερη από τους ξυλοδαρμούς. Οι ξυλοδαρμοί ήταν απλώς σωματικός πόνος», πρόσθεσε ο ηθοποιός. «Τον σωματικό πόνο, μαθαίνεις να τον αντιμετωπίζεις. Μαθαίνεις να τον αποδέχεσαι. Μαθαίνεις να τον αντιμετωπίζεις».

Ο ίδιος ο Ντεπ γεννήθηκε με ένα ελάττωμα στον φακό του αριστερού του ματιού που είχε ως αποτέλεσμα ένα τεμπέλικο μάτι, ένα ελάττωμα στο οποίο προσκολλήθηκε η μητέρα του. «Με αποκαλούσε κοκορόμυαλο, μονόφθαλμο, οτιδήποτε μπορούσε να βρει για να με υποτιμήσει, να με ταπεινώσει. Η ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση ήταν αυτό που μας διέλυσε».

Από νεαρή ηλικία ο Depp παρακολουθούσε τη μητέρα του να εκτοξεύει το βιτριόλι της στον πατέρα του, ο οποίος, όπως λέει, ήταν πάντα ένας πολύ «ευγενικός άνθρωπος» που δεν αντιμετώπιζε τη βία της γυναίκας του. Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή, ούτε μια στιγμή που ο πατέρας μου έχασε τον έλεγχο ή επιτέθηκε στη μητέρα μου ή έστω είπε κάτι κακό στη μητέρα μου.

Ο Ντεπ θυμάται ότι ήταν μόλις πέντε ετών και αναρωτιόταν πώς ο πατέρας του παρέμενε ήρεμος μπροστά στις προσβολές της μητέρας του.

«Για μένα ως πεντάχρονο αγόρι αναρωτιόμουν συνεχώς “γιατί το δέχεται. Πώς το δέχεται αυτό; Γιατί δεν την αφήνει;” Αλλά δεν το έκανε. Κατάφερε να διατηρήσει την ηρεμία και την ψυχραιμία του και τη σχέση του με τα παιδιά του».

Τζόνι Ντεπ και η οικογένειά του

O πατέρας του Ντεπ φεύγει: «Είσαι ο άντρας του σπιτιού τώρα»

Το 1978, όταν ο Ντεπ ήταν 15 ετών, ο πατέρας του λύγισε και συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να αντέξει άλλο την κακοποίηση, μαζεύοντας τις βαλίτσες του και εγκαταλείποντας την οικογένεια καθώς εκείνος έφευγε για τη δουλειά του ένα πρωί.

Ο Ντεπ είπε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ότι δεν είχε καν συνειδητοποιήσει ότι ο πατέρας του είχε φύγει μέχρι που η μητέρα του ήρθε στο σπίτι και αισθάνθηκε ότι κάτι είχε συμβεί. Η Μπέτι Σου έτρεξε στην κρεβατοκάμαρα για να βρει τις ντουλάπες του συζύγου της άδεια.

Τζόνι Ντεπ στο δικαστήριο

Ο Ντεπ πήγε στη δουλειά του πατέρα του και τον αντιμετώπισε. «Τελείωσα. Δεν μπορώ να το κάνω πια. Δεν μπορώ να το ζήσω άλλο», είπε ο πατέρας του Ντεπ στον 15χρονο γιο του. «Εσύ είσαι ο άντρας του σπιτιού τώρα».

«Αυτά τα λόγια δεν μου άρεσαν καθόλου. Δεν ένιωθα ότι ήμουν έτοιμος να ακούσω αυτά τα λόγια».

Ο Depp είπε ότι η μητέρα του «έπεσε σε πολύ βαθιά, σκοτεινή κατάθλιψη», αφού ο πατέρας του έφυγε. Ένα απόγευμα είχα αποκοιμηθεί και ξύπνησα και μπήκα στο σαλόνι και είδα τη μητέρα μου πολύ αδύναμη, σχεδόν σε αργή κίνηση, να σέρνεται. Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έτρεχαν σάλια από το στόμα της».

Έφτασαν οι τραυματιοφορείς και μετέφεραν την Μπέτι Σου στο νοσοκομείο, όπου της έκαναν πλύση στομάχου.

Τζόνι Ντεπ στο δικαστήριο

«Είχε καταπιεί πλήθος χαπιών για να προσπαθήσει να αυτοκτονήσει», είπε. Ο Ντεπ είπε ότι η μητέρα του δεν ήταν ποτέ πια η ίδια μετά την επιστροφή της από το νοσοκομείο.

«Ήταν μια γυναίκα πυροτέχνημα, αλλά όταν βγήκε από το νοσοκομείο η κατάθλιψη ήταν τόσο βαθιά που ζούσε στον καναπέ και ζύγιζε περίπου 70 κιλά και όλες αυτές οι εικόνες στριφογύρισαν στο κεφάλι μου».

Σεξ, ναρκωτικά, ροκ εν ρολ και Χόλιγουντ

Τζόνι Ντεπ με το συγκρότημά του

Ως έφηβος ο Ντεπ άρχισε να πειραματίζεται, κυριολεκτικά, με το σεξ, τα ναρκωτικά και το ροκ εν ρολ.

Σε ένα αφιέρωμα του περιοδικού People τον Οκτώβριο του 1994, ο Depp δήλωσε ότι άρχισε να καπνίζει σε ηλικία 12 ετών, έχασε την παρθενιά του γύρω στα 13 και «έκανε κάθε είδους ναρκωτικά που υπήρχαν μέχρι τα 14», ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης κατέθεσε ότι ως έφηβος άρχισε να παίρνει «χάπια για τα νεύρα» που είχε κλέψει από τη μητέρα του.

Άρχισε να απομονώνεται από την υπόλοιπη οικογένειά του και να εξασκείται στην κιθάρα πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα του υπνοδωματίου του. «Κυριολεκτικά κλειδώθηκα σε ένα δωμάτιο και έπαιζα κιθάρα», δήλωσε στο περιοδικό People.

Το 1979, σε ηλικία 16 ετών, ο Depp εγκατέλειψε το λύκειο για να προσπαθήσει να τα καταφέρει ως μουσικός με το συγκρότημά του «The Kids».

Τζόνι Ντεπ με το συγκρότημά του

Οι The Kids ήταν αρκετά καλοί ώστε να παίξουν σε κάποιες συναυλίες που άνοιγαν τις συναυλίες των Talking Heads και των B-52s, αλλά οικονομικά ο Ντεπ δυσκολευόταν.

Ζούσε από το αυτοκίνητο ενός φίλου του για αρκετούς μήνες και πουλούσε στυλό για μια εταιρεία τηλεμάρκετινγκ για να τα βγάλει πέρα. Το 1983 μετακόμισε με το συγκρότημά του στο Λος Άντζελες.

Μόλις έφτασε εκεί, ο φίλος του, ο ηθοποιός Nicholas Cage, τον ενθάρρυνε να δοκιμάσει την υποκριτική.

«Κατέληξα στην υποκριτική κατά λάθος», δήλωσε ο Depp. Ο Cage σύστησε τον Depp στον ατζέντη του, ο οποίος του εξασφάλισε μια οντισιόν με τον Wes Craven που έκανε casting για την ταινία Nightmare on Elm Street. Ο Ντεπ είπε ότι «με κάποιο τρόπο» πήρε ρόλο στην ταινία. Ήταν 20 ετών.

Στα 22 του χρόνια, ο Ντεπ πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά 21 Jump Street, η οποία θα τον βοηθούσε να καθιερωθεί ως γνωστό όνομα καθώς εκτοξεύτηκε στη φήμη.