Το Σάββατο ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ισραήλ, με τη Χαμάς να ξεκινά την επίθεσή της προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Με τη σειρά του, το Ισραήλ κήρυξε «κατάσταση πολέμου» και οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν ταχεία αντεπίθεση.

Καθώς οι μάχες συνεχίζονται ακόμα, οι δύο χώρες έχουν σημειώσει έως τώρα πάνω από 2.300 νεκρούς. Ορισμένες διασημότητες βγήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ. Όμως, επικρίθηκαν έντονα από διάφορους χρήστες, οι οποίοι είπαν στους διάσημους ότι θα έπρεπε να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους και ότι ήταν «αμόρφωτοι» σχετικά με τη σύγκρουση.

Μεταξύ των διασημοτήτων που έκαναν αναρτήσεις υπέρ του Ισραήλ περιλαμβάνονται η Madonna, η Gal Gadot, και η Kylie Jenner.

Σύμφωνα με το insider.com, σε μια ανάρτηση στο Instagram story της, η Jenner μοιράστηκε μια φωτογραφία από τον φιλοϊσραηλινό λογαριασμό @StandWithUs – και την κατέβασε περίπου μια ώρα αργότερα. Πολλοί άνθρωποι ανάρτησαν παλαιστινιακές σημαίες στα σχόλια και την κατηγόρησαν για «έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης».

Ενώ πολλές διασημότητες μοιράζονταν φωτογραφίες μόνο στα Instagram stories τους, η Μαντόνα και η Gal Gadot δημοσίευσαν φωτογραφίες κανονικά στο προφίλ τους, οι οποίες γρήγορα κατακλύστηκαν από σχόλια.

Η ανάρτηση της Μαντόνα έχει περισσότερα από 26.000 σχόλια, όπου, μεταξύ άλλων, ένας χρήστης της έγραψε: «Λυπάμαι αλλά κάνετε λάθος. Είναι η Παλαιστίνη! Προσευχηθείτε για τους Παλαιστίνιους που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτής της ιερής γης, οι οποίοι κατελήφθησαν, δολοφονήθηκαν και είδαν τα ίδια τους τα παιδιά να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια τους! Και είναι και ήταν αβοήθητοι για δεκαετίες και όλος ο κόσμος παρακολουθούσε και κανείς δεν μπορούσε να πει ούτε μια λέξη γι’ αυτό! Τώρα έχει σημασία! Σταματήστε και σκεφτείτε ποια είναι τα πραγματικά θύματα εδώ».

Η λεζάντα της Gal Gadot έλεγε: «Στέκομαι στο πλευρό του Ισραήλ και εσείς θα έπρεπε να το κάνετε. Ο κόσμος δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν συμβαίνουν αυτές οι φρικτές τρομοκρατικές πράξεις!».

Η ανάρτηση της Gadot έλαβε περισσότερα από 84.000 σχόλια, πολλά από τα οποία έγραφαν κάποια παραλλαγή του «Free Palestine (ελευθερία στην Παλαιστίνη)».

Αλλαγή στάσης στις ΗΠΑ;

Οι απόψεις για την σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης στις ΗΠΑ φαίνεται να αλλάζουν. Μια δημοσκόπηση του Gallup από τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι τα συναισθήματα των Δημοκρατικών στις ηλικίες 23 έως 43 ετών σχετικά με τη σύγκρουση έχουν αλλάξει κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς «μετατοπίζονται από το να είναι σταθερά στη γωνία του Ισραήλ, στο να εκφράζουν τώρα περισσότερη συμπάθεια προς τους Παλαιστίνιους». Και δεν είναι μόνο οι Δημοκρατικοί των οποίων οι απόψεις μπορεί να αλλάζουν.

Σύμφωνα με το Insider, το Gallup δήλωσε ότι οι νεότερης ηλικίας ανεξάρτητοι και Ρεπουμπλικάνοι «έχουν επίσης γίνει λιγότερο υπέρ του Ισραήλ απ’ ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία».