Ο κορονοϊός μπορεί να έχει αρχίσει να υποχωρεί στην Ελλάδα, όμως η αποκλιμάκωση δεν γίνεται στο ρυθμό που αναμένονταν, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο σε εννέα περιοχές, ενώ σε μία πόλη άγγιξε αύξηση 237%.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ λοιπόν, υπάρχουν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ), που παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 13- 19 Ιουνίου, σε σχέση με την εβδομάδα 6 -12 Ιουνίου. Παρόλα αυτά, πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε μία από τις έντεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε μία.

Επίσης, καθαρά αυξητικές τάσεις ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Άγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%), ενώ οριακή ήταν η αυξητική τάση στο Βόλο (+24%), στην Αττική (+17%) και στα Χανιά (+15%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (- 33%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Ιωάννινα (+10%).