Συχνά το παραβλέπουμε, αλλά η καθιστική ζωή καταστρέφει σταδιακά την υγεία μας – και το γραφείο ορθοστασίας, μια από τις τελευταίες δημοφιλείς τάσεις, μάλλον δεν αποτελεί λύση. Σύμφωνα με τον καρδιολόγο Stephen Williams από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Langone της Νέας Υόρκης, η καθιστική ζωή είναι εξίσου επιβλαβής για την υγεία όσο και το κάπνισμα.

«Άνθρωποι έρχονται στο ιατρείο και μου λένε ότι έχουν “ενεργό τρόπο ζωής” επειδή είναι όλη μέρα όρθιοι», αναφέρει ο Williams στη New York Post και συμπληρώνει «ίσως όμως να μην κινούνται με ρυθμό που να πληροί τον ορισμό της “σωματικής δραστηριότητας”».

Αυτό που έχει πραγματική σημασία δεν είναι η ορθοστασία, αλλά η κίνηση. Η σωματική δραστηριότητα προσφέρει μια πληθώρα ωφελειών: βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους, ρίχνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενδυναμώνει τα οστά και τους μυς και μειώνει τη φλεγμονή.

Επιπλέον, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες.

Ωστόσο, η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κινούνται αρκετά. Σχεδόν 7 στους 10 ενήλικες στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, όχι μόνο δεν πετυχαίνουν την άσκηση 150 λεπτών την εβδομάδα, που συνιστούν οι ειδικοί, αλλά δηλώνουν πως δεν αθλούνται καθόλου.

Η παρατεταμένη καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με καρδιοπάθειες, διαβήτη, αύξηση βάρους, κατάθλιψη και ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Σε μελέτη 8.000 ενηλίκων, διαπιστώθηκε άμεση σχέση ανάμεσα στην πολύωρη καθιστική στάση και τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τι ισχύει με το γραφεία ορθοστασίας

Αν και το γραφείο ορθοστασίας έχει προωθηθεί ως λύση, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, παρότι μπορεί και να βοηθά στην καύση λίγων περισσότερων θερμίδων. Ο Ben Greenfield, ειδικός στη φυσική κατάσταση, σημειώνει: «Οι αρνητικές συνέπειες της ακινησίας ισχύουν για κάθε στάση… ακόμη και για την ορθοστασία».

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Williams, το κλειδί είναι η καθημερινή κίνηση. «Αν έχετε πάρει το πράσινο φως από τον γιατρό σας, είναι κρίσιμο να εντάξετε σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας», λέει.

Τι ισχύει με το χρόνο άσκησης

Προφανώς όσο περισσότερο γυμνάζεστε τόσο το καλύτερο. Όμως ακόμη και σε μια πιεστική χρονικά καθημερινότητα, δεν χρειάζεται να περνάτε ώρες στο γυμναστήριο ή να τρέχετε χιλιόμετρα.

Αρκεί να αυξήσετε τους παλμούς της καρδιάς για 10-15 λεπτά τη φορά, συνολικά για 30 λεπτά ημερησίως. Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα, ειδικά στον σύγχρονο τρόπο ζωής, που η πλειονότητα των ανθρώπων δηλώνει πως είναι πολύ απασχολημένοι με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις για να γυμναστούν.

Οι ειδικοί συνιστούν να σηκώνεστε από το γραφείο και να κινείστε κάθε 30 λεπτά περίπου, ώστε να προστατευτείτε από τις σοβαρές συνέπειες της παρατεταμένης ακινησίας.

Σχετικά με την ένταση της άσκησης, συμβουλεύουν κατά τη διάρκεια της να παρακολουθείτε τον καρδιακό ρυθμό, ενδεχομένως με ένα smartwatch, διασφαλίζοντας ότι βρίσκεται μεταξύ 50% έως 70% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού σας. Το μέγεθος αυτό μπορείτε να το υπολογίσετε εύκολα αφαιρώντας την ηλικία σας από το 220.

«Αν είστε εντελώς αδρανείς, ακόμη και ένας περίπατος είναι ωφέλιμος», λέει ο Williams και υπενθυμίζει τον βασικό του κανόνα: «Η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα. Είναι τόσο κακή».