Η καλή υγεία ξεκινάει από το έντερο — και τα προβιοτικά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για «καλά» βακτήρια που ζουν στον οργανισμό μας και βοηθούν στην πέψη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία σώματος και μυαλού.
Μπορείτε να τα βρείτε σε συμπληρώματα, όμως η πιο φυσική και απολαυστική πηγή τους είναι οι τροφές. Ακολουθούν εννέα τρόφιμα, πλούσια σε προβιοτικά, που σύμφωνα με διατροφολόγους στο Health Line, αξίζει να γίνουν μέρος της καθημερινή σας διατροφής. Και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε οι επιλογές είναι πολλές και νόστιμες…
1. Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι από τις πιο γνωστές πηγές προβιοτικών. Φτιάχνεται από γάλα που έχει ζυμωθεί με γαλακτικά βακτήρια και bifidobacteria. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών, της καρδιάς και του εντέρου, να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, αλλά και να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους. Συχνά είναι ανεκτό και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς τα βακτήρια διασπούν μέρος της. Επιλέξτε γιαούρτι με «ζωντανές καλλιέργειες» και προσέξτε να μην έχει ζάχαρη.
2. Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ζυμωμένο γαλακτοκομικό ρόφημα που φτιάχνεται με κόκκους κεφίρ, οι οποίοι περιέχουν βακτήρια και ζύμες. Έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία των οστών, μείωση πεπτικών προβλημάτων και προστασία από λοιμώξεις. Αποτελεί επίσης καλή επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και περιέχει περισσότερα στελέχη προβιοτικών σε σχέση με το γιαούρτι.
3. Ξινολάχανο
Το ξινολάχανο είναι λάχανο ψιλοκομμένο και ζυμωμένο με γαλακτικά βακτήρια. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K, καθώς και σε αντιοξειδωτικά σημαντικά για την υγεία των ματιών. Για να ωφεληθείτε από τα προβιοτικά του, επιλέξτε μη παστεριωμένο ξινολάχανο. Η παστερίωση σκοτώνει τα ζωντανά και ενεργά βακτήρια.
4. Τέμπε
Το τέμπε είναι προϊόν ζύμωσης σόγιας που σχηματίζει συμπαγή μάζα και χρησιμοποιείται ως πλούσια σε πρωτεΐνη τροφή, εναλλακτική του κρέατος. Η ζύμωση μειώνει το φυτικό οξύ, επιτρέποντας καλύτερη απορρόφηση μετάλλων, ενώ παράγει και βιταμίνη Β12, σπάνια για φυτικές τροφές, κάτι που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους.
5. Τουρσί
Τα παραδοσιακά αγγουράκια τουρσί ζυμώνονται σε άλμη (νερό με αλάτι), αναπτύσσοντας φυσικά γαλακτικά βακτήρια. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνη Κ, αλλά και αρκετά αλμυρά. Σημαντικό: το τουρσί που γίνεται με ξίδι δεν περιέχει προβιοτικά.
6. Κιμτσί
Το κιμτσί είναι πικάντικο κορεάτικο συνοδευτικό, συνήθως από ζυμωμένο λάχανο με καρυκεύματα όπως τσίλι, σκόρδο και τζίντζερ. Μπορείτε να το βρείτε συσκευασμένο στην αγορά – σε ορισμένα καταστήματα – ή και να το φτιάξετε μόνοι σας, καθώς υπάρχουν πολλές συνταγές. Περιέχει βακτήρια Lactobacillus kimchii και άλλα γαλακτικά βακτήρια που ενισχύουν την υγεία του εντέρου, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Β2 και σίδηρο.
7. Ορισμένα τυριά
Αν και πολλά τυριά είναι ζυμωμένα, δεν έχουν όλα προβιοτικά. Για να επωφεληθείτε, αναζητήστε στην ετικέτα τις ενδείξεις «ζωντανές καλλιέργειες» ή «ενεργές καλλιέργειες». Τυριά όπως τσένταρ, μοτσαρέλα, γκούντα και κότατζ περιέχουν συχνά προβιοτικά. Εκτός από αυτό, το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και πολλά σημαντικά μέταλλα και βιταμίνες, ενώ σε μέτριες ποσότητες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και οστεοπόρωσης.
8. Μίσο
Το μίσο – που προέρχεται από την ιαπωνική κουζίνα, είναι μια πάστα που προκύπτει από ζύμωση σόγιας με αλάτι και τον μύκητα koji. Χρησιμοποιείται κυρίως στη σούπα μίσο, αλλά και σε πολλές άλλες συνταγές. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και χαλκό, ενώ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου.
9. Κομπούχα
Η κομπούχα είναι ζυμωμένο τσάι, συνήθως μαύρο ή πράσινο. Έχει αποκτήσει φήμη για ποικίλα οφέλη στην υγεία, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ωστόσο, λόγω της ζύμωσης με βακτήρια και ζύμες, περιέχει προβιοτικά που πιθανόν ωφελούν το πεπτικό σύστημα.
Η λύση των συμπληρωμάτων
Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταναλώσετε αυτές τις τροφές, τα προβιοτικά διατίθενται και σε μορφή συμπληρωμάτων, πάντα με τη συμβουλή γιατρού. Σε κάθε περίπτωση με τα προβιοτικά μπορείτε να δώσετε ισχυρή ώθηση στο πεπτικό σας σύστημα, την άμυνα του οργανισμού και τη συνολική σας υγεία.