Οι μπανάνες είναι χωρίς αμφιβολία μια εξαιρετική πηγή καλίου και φυτικών ινών, καθιστώντας τες βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι προτιμούν τις έντονα κίτρινες μπανάνες, οι μαυρισμένες μπορούν να είναι εξίσου χρήσιμες και θρεπτικές. Πότε μπορούμε να καταναλώσουμε τις μαυρισμένες μπανάνες, ποιες είναι οι χρήσεις τους και πότε τελικά πρέπει να τις πετάμε;

Μαυρισμένες Μπανάνες: Τις Τρώμε ή Όχι;

Οι μαυρισμένες μπανάνες, αν και δεν δείχνουν ελκυστικές, είναι ασφαλείς για κατανάλωση και περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα με τις κίτρινες. Επιπλέον, είναι πιο γλυκές και μαλακές, ιδανικές για συνταγές όπως το ψωμί μπανάνας (banana bread), τα μπισκότα μπανάνας και τα smoothies.

Κατά τη διαδικασία ωρίμανσης, οι ίνες αρχίζουν να αποδομούνται και τα πολύπλοκα άμυλα μετατρέπονται σε απλά σάκχαρα. Αυτό – πέρα από την πιο γλυκιά γεύση – διευκολύνει και την πέψη, καθώς διασπάται και το ανθεκτικό άμυλο. Τέλος οι μαύρες κηλίδες σημαίνουν αύξηση της συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών, τα οποία ενισχύουν την υγεία των κυττάρων.

Προσοχή για Διαβητικούς

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σακχάρων, οι μαυρισμένες μπανάνες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Για άτομα με διαβήτη, συνιστώνται οι λιγότερο ώριμες μπανάνες ή η κατανάλωσή τους σε μικρές ποσότητες μαζί με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή καλά λιπαρά.

    Πότε να τις Πετάξετε

    Οι πάρα πολύ ώριμες μπανάνες, όπως αναφέρει το Very Well Health, χρειάζονται όμως και προσοχή καθώς μπορεί να είναι επιρρεπείς σε βακτήρια. Μια μπανάνα θεωρείται ακατάλληλη για κατανάλωση όταν παρουσιάζει τα παρακάτω:

    • Μούχλα: Η μούχλα φαίνεται σαν λευκή, γκρι ή πράσινη ανάπτυξη, κυρίως κοντά στο κοτσάνι.
    • Δυσάρεστη οσμή: Αν μυρίζει σάπιο ή σαν αλκοόλ.
    • Διαρροή υγρών: Εάν βγαίνουν υγρά από την μπανάνα.
    • Μαύρη έξω και μέσα: Όταν σάρκα και φλούδα έχουν μαύρο χρώμα καλό είναι να την πετάξετε
    • Υπερβολικά μαλακή: Θα το καταλάβετε πιέζοντας απλά πριν την ξεφλουδίσετε

    Πώς να Χρησιμοποιήσετε τις Μαυρισμένες Μπανάνες

    Οι μαυρισμένες μπανάνες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, είναι εξαιρετικές για πολλές συνταγές, αντί για ζάχαρη.

    • Ψωμί μπανάνας (Banana Bread)
    • Muffins με μπανάνα
    • Pancakes με μπανάνα
    • Cookies με μπανάνα
    • Πουτίγκα μπανάνας
    • Σπιτικό παγωτό μπανάνας
    • Τσιπς μπανάνας
    • Σάλτσα μπανάνας

    Αν δεν μπορείτε (ή δεν θέλετε) να τις καταναλώσετε μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως λίπασμα για τα φυτά σας.

    Πώς να καθυστερήσετε την ωρίμανσή τους

    Για να καθυστερήσετε την ωρίμανσή τους μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο. Ωστόσο και πάλι η φλούδα θα μαυρίσει. Μπορείτε επίσης να τις καθαρίσετε και τις αποθηκεύσετε ολόκληρες ή σε κομμάτια στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

    Οι μαυρισμένες μπανάνες δεν είναι για πέταμα. Με την κατάλληλη αξιοποίηση, μπορούν να γίνουν βασικό συστατικό σε συνταγές, ωστόσο θα πρέπει πάντα να θυμάστε να τις ελέγχετε για σημάδια αλλοίωσης και να μην τις καταναλώνετε όταν δεν είναι πλέον ασφαλείς.