Ο υπνάκος για περισσότερα από 30 λεπτά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας αλλά να προκαλέσει και προβλήματα στον μεταβολισμό. Ο ανεπαρκής ύπνος είναι γνωστό ότι δεν κάνει καλό αλλά συνδέεται και με την παχυσαρκία. Τώρα μια νέα μελέτη εξετάζει εάν ο μεσημεριανός ύπνος επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την υγεία.

Μια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια νέα μελέτη στο ObesityTrusted Source που συνδέει τη σιέστα ή τον υπνάκο με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου. Η σιέστα, μια κοινή πρακτική σε χώρες όπως η Ισπανία, συνήθως περιλαμβάνει ένα σημαντικό διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα και έναν υπνάκο πριν επιστρέψετε στη δουλειά αργότερα μέσα στην ημέρα. Η κύρια εστίαση της μελέτης ήταν στο πώς η διάρκεια της σιέστας (ή του υπνάκου) συνδέεται με τη μεταβολική υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες σιέστες των 30 λεπτών ή περισσότερο συνδέονται στενότερα με αυξήσεις στους δείκτες κακής υγείας. Αυτό περιελάμβανε υψηλότερο ΔΜΣ, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αρτηριακή πίεση.

Στην συγκεκριμένη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.275 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 41 ετών, άντλησε συμμετέχοντες από προηγούμενη έρευνα για την παχυσαρκία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δεν δημιουργήθηκαν όλες οι σιέστες τα ίδια προβλήματα αλλά κυρίως οι μεγαλύτερες που διαρκούν πάνω από 30 λεπτά. Όσοι λοιπόν έπαιρναν έναν υπνάκο για περισσότερο από μισή ώρα συνδέονταν με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και φτωχότερους δείκτες υγείας, όπως υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Συγκριτικά, τα άτομα που έκαναν μικρότερες σιέστες ή υπνάκους κάτω των 30 λεπτών δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία ή μεταβολικό σύνδρομο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν μεσημεριανό ύπνο για περισσότερο από μισή ώρα, είδαν αύξηση 2,1% στον ΔΜΣ τους και υψηλότερο σκορ MetS (που υποδηλώνει συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου) κατά 8,1%. Εξετάζοντας τους παράγοντες του τρόπου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν συνήθως σιέστες μία φορά την εβδομάδα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν, να φάνε, να κοιμηθούν και να συμμετάσχουν σε σωματική δραστηριότητα αργότερα μέσα στην ημέρα, μεταδίδει το Health Line.

Σιέστα και υπνάκοι… Πόσο καλό κάνουν;

Η συγγραφέας της μελέτης Dr. Marta Garaulet (PhD) του Πανεπιστημίου της Μούρθια στην Ισπανία, λέει ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την σημασία του ύπνου το μεσημέρι και να εξετάσουμε επίσης πώς γίνεται λόγος για αυτό σε αρκετές χώρες αλλά κυρίως σε πολυεθνικές εταιρείες, που συνηθίζεται.

«Έχω παρατηρήσει ότι ακόμα και στις ΗΠΑ, όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή, αρκετοί άνθρωποι, έχω δει ότι παίρνουν έναν υπνάκο», είπε ο Garaulet. «Νομίζω ότι το ερώτημα είναι, “εντάξει, ξέρουμε ότι αυτό είναι διαφορετικό, αλλά πρέπει να προτείνουμε τη σιέστα για τις ΗΠΑ ή για μη μεσογειακές χώρες;”» ανέφερε.

Ο Dr. Frank A. J. L. Scheer (Ph.D.), άλλος συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι η μελέτη έχει επιπτώσεις στο να κατανοούμε τα οφέλη για την υγεία του μεσημεριανού ύπνου.

«Εκεί οι άνθρωποι προσπάθησαν να πουν: «Εντάξει, ποιος τύπος διάρκειας ύπνου περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις αλλά μεγιστοποιεί τα ευεργετικά αποτελέσματα;» είπε ο Scheer. «Και από εκεί προέρχεται η ιδέα του power nap, και έτσι υπάρχουν πολλές έρευνες που το υποστηρίζουν, αλλά είναι κυρίως στη γνωστική απόδοση, ενώ αυτή η μελέτη εξέταζε πραγματικά την καρδιομεταβολική συσχέτιση».

Πώς ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με το ΔΜΣ, το σάκχαρο και την υπέρταση

Η Δρ Carleara Weiss (Ph.D., RN), μια νοσοκόμα ερευνήτρια, είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες και τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο ντόμινο που μπορεί να προκύψει με τις αλλαγές στον ύπνο. «Επηρεάζει τη ρύθμιση των ορμονών, επηρεάζει τη διάθεση, τη συγκέντρωση, τη σωματική απόδοση. Επομένως, είναι λογικό ότι ο μεγαλύτερος μεσημεριανός ύπνος θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού και στη συνέχεια την ορμονική ρύθμιση και τον μεταβολισμό επίσης», ανέφερε.