Ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, με την ονομασία «Αρκτούρος» («Arcturus»), που κυκλοφορεί στην Ινδία, έχει προκαλέσει συναγερμό στις αρχές καθώς εκτιμάται πως πως είναι πιο μολυσματικό από την παραλλαγή «Κράκεν».

Πρόκειται για μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που ονομάζεται XBB.1.16 και έχει προκάλεσε νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα, με τις μολύνσεις να έχουν αυξηθεί κατά 13 φορές τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας πραγματοποίησε και εικονικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα ώστε να είναι προετοιμασμένα τα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή αύξηση στην εισαγωγή ασθενών. Επιπλέον ορισμένες πολιτείες επανέφεραν το μέτρο της χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους, ενώ οι αξιωματούχοι υγείας ζήτησαν επίσης στα κρατίδια να αυξήσουν τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό.

Στις 12 Απριλίου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας δήλωσε ότι υπήρχαν 40.215 ενεργά κρούσματα. Στοιχεία από την πλατφόρμα Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνουν ότι στις 4 Απριλίου, τα νέα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 3.108, από 242 που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος το στέλεχος XBB.1.16, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία. Η Δρ Μαρία βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στον ΠΟΥ, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες.

«Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί σε άτομα ή σε πληθυσμούς, αλλά γι’ αυτό έχουμε τα συστήματα επιτήρησης. Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα καθώς και πιθανή αυξημένη παθογένεια», δήλωσε.

Η Δρ Μαρία βαν Κέρκοβ πρόσθεσε ότι ενώ η XBB.1.16 είχε ανιχνευθεί και σε άλλες χώρες, οι περισσότερες αλληλουχίες προέρχονταν από την Ινδία, όπου είχε αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές.

Ωστόσο, μια ιαπωνική μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, έδειξε ότι η παραλλαγή «Αρκτούρος» είναι 1,2 φορές πιο μολυσματική από την «Κράκεν». Οι επιστήμονες ανάρτησαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική βάση bioRxiv και έγραψαν ότι αυτό το πλεονέκτημα υποδηλώνει ότι η νέα παραλλαγή θα «εξαπλωθεί παγκοσμίως στο εγγύς μέλλον». Ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή αποφεύγει την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια ή η προηγούμενη μόλυνση σε σχέση με την «Κράκεν».