Στο σεξ υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός ατυχήματος, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος για να αντιμετωπίσετε ένα σπασμένο προφυλακτικό ή και τις συνέπειες μιας ερωτικής συνεύρεσης χωρίς προστασία.

To healthline παραθέτει τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε ώστε να μείνετε προστατευμένοι και σεξουαλικά υγιείς.

Εάν διαπιστώσετε ότι το προφυλακτικό έσπασε, σταματήστε κάθε σεξουαλική δραστηριότητα και απομακρυνθείτε από τον σύντροφό σας.

Αν κάνατε σεξ χωρίς προφυλακτικό, να θυμάστε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αμέσως μετά την πράξη όπως να ξεπλύνετε τα υγρά που παραμένουν στον κόλπο σας. Είναι μύθος ότι οι περιοχές των γεννητικών οργάνων χρειάζονται σχολαστικό καθαρισμό μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να κάνετε ένα ντους και όχι κολπική πλύση η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Το σεξ χωρίς προφυλακτικό μπορεί να αυξήσει το αίσθημα ανησυχίας και άγχους. Φροντίστε να ζητήσετε στήριξη από τους φίλους ή την οικογένειά σας και επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας για να σας χορηγήσει, αν το επιθυμείτε, το χάπι της επόμενης μέρας. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε κολλήσει κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) κλείστε άμεσα ραντεβού για τις απαραίτητες εξετάσεις. Κάποια ΣΜΝ μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, άλλα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, πόνο ή δυσάρεστες οσμές.

Κάποιες μορφές επείγουσας αντισύλληψης, όπως το χάπι της επόμενης μέρας πρέπει να λαμβάνονται εντός 72 ωρών. Εάν ανησυχείτε επίσης ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από τον ιό HIV, η προφύλαξη μετά την έκθεση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης. Όσος περισσότερος χρόνος περνάει από τη στιγμή που κάνατε σεξ τόσο λιγότερο αποτελεσματικό είναι το χάπι στο να αποτρέψει μία εγκυμοσύνη.

Προφυλακτικό

Μετά από δύο εβδομάδες

Οι ασυνήθιστες εκκρίσεις και ο πόνος κατά την ούρηση είναι κοινά συμπτώματα τόσο της γονόρροιας όσο και των χλαμυδίων. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε για πιθανή αιμορραγία μετά το σεξ και μεταξύ των περιόδων.

Ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο λαιμό εάν η γονόρροια είναι αποτέλεσμα στοματικού σεξ, και στο στομάχι ή στους όρχεις ως αποτέλεσμα χλαμυδίων. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα.

Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε ένα τεστ και για τα δύο αυτά ΣΜΝ δύο εβδομάδες μετά το σεξ, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η υπογονιμότητα.

Η αναμονή περίπου 14 ημερών, μετά την πιθανή έκθεση, θεωρείται το καλύτερο χρονικό διάστημα για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Εάν λάβετε θετικό αποτέλεσμα, να γνωρίζετε ότι και τα δύο ΣΜΝ θεραπεύονται με αντιβιοτικά και θα πρέπει να αποφύγετε το σεξ μέχρι να υποχωρήσει η λοίμωξη.

Γυναίκα σε γυναικολόγο

Μετά από τρεις εβδομάδες

Εάν ανησυχείτε ότι είστε έγκυος, το πρώτο σημάδι είναι συνήθως η περίοδος που δεν ήρθε. Θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης που ανιχνεύει την ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να συσσωρευτεί αρκετή hCG στο σώμα σας, οπότε θα πρέπει να περιμένετε να κάνετε ένα τεστ μέχρι 3 εβδομάδες μετά το σεξ. Εάν το τεστ είναι θετικό, κλείστε ραντεβού με έναν γυναικολόγο για να συζητήσετε τις επιλογές σας.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων εμφανίζεται με φουσκάλες, αίσθημα καύσου και κνησμό. Ο HIV μπορεί να μοιάζει με τη γρίπη, αλλά αφού εξαφανιστούν αυτά τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα, μπορεί να μην παρατηρήσετε τίποτα άλλο. Είναι απαραίτητο να περιμένετε τουλάχιστον 3 εβδομάδες για να εξεταστείτε για τον HIV και τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, καθώς και οι δύο έχουν μακρά περίοδο επώασης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λάβετε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα αν εξεταστείτε πολύ σύντομα.

Παρόλο που οι ιοί θα παραμένουν για πάντα στο σώμα σας, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες.Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων, αν χρειαστεί. Παρόμοιες μορφές φαρμάκων μπορούν επίσης να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του HIV.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕΞ ΣΧΕΣΕΙΣ

Έξι εβδομάδες μετά

Η σύφιλη είναι ένα άλλο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξεταστείτε, γιατί η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα υγείας σε διάφορα μέρη του σώματος.

Τα σημάδια της σύφιλης περιλαμβάνουν:

  • μικρές πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στο στόμα σας
  • εξάνθημα στις παλάμες των χεριών ή στα πέλματα των ποδιών
  • πυρετός
  • πονοκέφαλοι
  • πόνος στις αρθρώσεις

Η περίοδος επώασης μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από άλλες λοιμώξεις, οπότε περιμένετε περίπου 6 εβδομάδες για να εξεταστείτε για ένα πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα. Εάν είναι θετικό, θα σας χορηγηθεί μια σειρά αντιβιοτικών. Και πάλι, αποφύγετε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι να υποχωρήσει πλήρως η λοίμωξη.