Τα κρούσματα κορονοϊού στην πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη, αυξήθηκαν και πάλι, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν απομονωμένοι στα σπίτια τους, υπό ένα σαρωτικό λουκέτο. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian σχεδόν το σύνολο των 26 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται υπό κάποιας μορφής lockdown.

Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος δείχνουν τη συνήθως πολυσύχναστη πόλη άδεια από ανθρώπους και κίνηση. Όσοι είναι θετικοί στο τεστ μεταφέρονται σε μεγάλα κέντρα καραντίνας τα οποία έχουν δεχθεί πλήθος επικρίσεων καθώς προσομοιάζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Τζέιν Πολουμπότκο, μια 30χρονη που εργάζεται για μια τοπική εταιρεία μουσικής τεχνολογίας, μεταφέρθηκε στο Νέο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Σαγκάης αφού βρέθηκε θετική στον covid. «Παίρνουμε φαγητό τρεις φορές την ημέρα, το φαγητό είναι εντάξει», είπε. «Δεν υπάρχουν ντους εδώ και δεν μας επιτρέπεται να λαμβάνουμε δέματα από τον έξω κόσμο».

Καταγγελίες ότι χωρίζουν τα παιδιά από τους γονείς όταν βγουν θετικά

Σύμφωνα με τους αυστηρούς ελέγχους της Κίνας για τον ιό, όποιος βρεθεί θετικός -ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικός ή έχει ήπια λοίμωξη- πρέπει να απομονωθεί από μη μολυσμένα άτομα.

Αυτό περιλαμβάνει και τα παιδιά που είναι θετικά, αλλά τα μέλη της οικογένειάς τους δεν είναι, επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, υπερασπιζόμενοι μια πολιτική που έχει προκαλέσει ανησυχία και οργή σε όλη την πόλη.

«Αν το παιδί είναι μικρότερο των επτά ετών, θα λάβει θεραπεία σε δημόσιο κέντρο υγείας», δήλωσε τη Δευτέρα ο Wu Qianyu, αξιωματούχος της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας της Σαγκάης. «Για τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους εφήβους… τα απομονώνουμε κυρίως σε κεντρικούς χώρους (καραντίνας)».

Γονείς και κηδεμόνες εν τω μεταξύ έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την οργή τους για την πολιτική αυτή. «Οι γονείς πρέπει να πληρούν ”προϋποθέσεις” για να συνοδεύουν τα παιδιά τους; Αυτό είναι παράλογο… θα έπρεπε να είναι το βασικότερο δικαίωμά τους», έγραψε ένας ανώνυμος σχολιαστής στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Μη επαληθευμένα βίντεο με μωρά και μικρά παιδιά σε κρατικές πτέρυγες έχουν κοινοποιηθεί ευρέως. Η κάτοικος της Σαγκάης Esther Zhao έφερε την κόρη της, δύο ετών, στο νοσοκομείο με πυρετό στις 26 Μαρτίου και οι δύο τους βρέθηκαν θετικοί στο Covid τρεις ημέρες αργότερα.

Η Σανγκάη σε lockdown

Οι γιατροί επιχείρησαν να πάρουν το παιδί της Zhao μόνο του σε κέντρο καραντίνας και απείλησαν τη μητέρα όταν δεν συμμορφώθηκε. Αφού η κόρη της μεταφέρθηκε στο Κλινικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Σαγκάης, η Zhao έλαβε μόνο μία σύντομη πληροφορία από τους γιατρούς για την κόρη της, παρά τις εκκλήσεις της ίδιας και του συζύγου της.

Μεγάλες αντιδράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτος

Η Σανγκάη σε lockdown

Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν την Κυριακή 3 Απριλίου 438 επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, μαζί με 7.788 ασυμπτωματικά κρούσματα. Και οι δύο αριθμοί ήταν ελαφρώς αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Αν και μικρός για τα δεδομένα ορισμένων χωρών, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων είναι από τους μεγαλύτερους από τότε που ο ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην κεντρική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019.

Η Σανγκάη σε lockdown

Η Σαγκάη με τα 26 εκατομμύρια κατοίκους την περασμένη εβδομάδα άρχισε ένα αποκλεισμό σε δύο στάδια, με τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος Pudong να αναμένεται να επιτραπεί να βγουν από τα σπίτια τους την Παρασκευή, ενώ οι γείτονές τους στο δυτικό τμήμα Puxi υποβλήθηκαν στη δική τους τετραήμερη περίοδο απομόνωσης.

Παρά τη διαβεβαίωση αυτή, εκατομμύρια άνθρωποι στο Pudong συνεχίζουν να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους εν μέσω παραπόνων για τις παραδόσεις τροφίμων και τη διαθεσιμότητα φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας.

Η Σανγκάη σε lockdown

Οι ειδοποιήσεις που παραδόθηκαν στους κατοίκους ανέφεραν ότι έπρεπε να κάνουν καθημερινά αυτοέλεγχο για το Covid-19 και να λαμβάνουν προφυλάξεις, όπως το να φορούν μάσκες στο σπίτι και να αποφεύγουν την επαφή με μέλη της οικογένειας – μέτρα που δεν είχαν εφαρμοστεί ευρέως από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.