Νέα δεδομένα προκύπτουν για την μόλυνση από τον κορονοϊό και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά, καθώς όσα άτομα νόσησαν, έχουν μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την καρδιά τους.

Όπως αναφέρει η telegraph.co.uk, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις ανέλυσαν τα αρχεία περισσότερων από 150.000 θετικών στον Covid. Στη συνέχεια συνέκριναν το βάρος των καρδιακών παθήσεων σε αυτή την ομάδα με το ποσοστό μεταξύ 11 εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν είχαν προσβληθεί ποτέ από τον ιό.

Όσοι κόλλησαν έχουν 63% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, ενώ η μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό παθήσεων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά ήταν «αισθητά» υψηλότερο μεταξύ εκείνων που είχαν μολυνθεί από τον Covid, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί.

Μάλιστα, προειδοποίησαν ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει δεύτερη κρίση στο τομέα της υγείας.

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 63% μετά από νόσηση με κορονοϊό, ενώ η πιθανότητα για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού αυξήθηκε κατά 72% και 52% αντίστοιχα.

«Κυβερνήσεις και συστήματα υγείας να προετοιμαστούν»

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η ανάλυση, επικεντρώνεται μόνο στον πρώτο χρόνο μετά τη μόλυνση του ιού. Αυτό καταδεικνύει ότι οι επιπτώσεις μπορεί να παραμείνουν «πολύ πέρα ​​από την οξεία φάση» μιας λοίμωξης.

«Οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν την πιθανή σημαντική συμβολή της πανδημίας στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων», σημείωσαν στη μελέτη.

«Λόγω της χρόνιας φύσης αυτών των καταστάσεων, πιθανότατα θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας και επίσης έχουν ευρείες επιπτώσεις στην οικονομική παραγωγικότητα και το προσδόκιμο ζωής», αναφέρουν σε άλλο σημείο.

Μάλιστα, ο καθηγητής Eric Topol, ανώτερος γιατρός στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε την έρευνα ως την «πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση» των παρατεινόμενων καρδιαγγειακών συνεπειών μετά τον Covid, επιβεβαιώνοντας πρώιμες ενδείξεις ότι ο ιός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η συμβολή των εμβολίων

Σε αντίθεση με τους αμερικανούς επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, πρόσθεσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων θα μειωθεί όσο περνάει ο καιρός.

«Είναι λίγο σαν το κάπνισμα», είπε στην Telegraph. «Όταν καπνίζετε έχετε έναν συγκεκριμένο αυξημένο κίνδυνο, αλλά αν σταματήσετε έχετε ακόμη λιγότερο κίνδυνο… δεν γνωρίζουμε από αυτή τη μελέτη για πόσο καιρό διαρκεί ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως τα εμβόλια θα κάνουν μεγάλη διαφορά, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη προσβλήθηκαν από τον ιό πριν από την κυκλοφορία των εμβολίων.