Η θετική σκέψη στην εργασία δεν αυξάνει τις επιδόσεις

Υπερεκτιμημένη αξία η αισιοδοξία, σύμφωνα με νέα έρευνα


ΥΓΕΙΑ
17:37
07/05/2015
Η θετική σκέψη στην εργασία δεν αυξάνει τις επιδόσεις
2
loading

Σε αντίθεση με αυτό που φαίνεται να πιστεύουν πολλοί, το να κάνει κανείς κάποιον να αισθάνεται πιο αισιόδοξα και πιο θετικά για τη δουλειά του δεν αυξάνει την παραγωγικότητα και τις επιδόσεις του.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι εκτελούν –κατά μέσο όρο- το ίδιο καλά ένα έργο, ανεξάρτητα από το πόσο θετικά ή αρνητικά μπορεί να αισθάνονται γι’ αυτό. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη αξία και σημασία στο ρόλο της αισιόδοξης στάσης απέναντι σε διάφορες καταστάσεις, απ’ ό,τι θα έπρεπε.

Η επίκουρος καθηγήτρια μάνατζμεντ στο πανεπιστήμιο της Γιούτα (David Eccles School of Business), Elizabeth Tenney, μελέτησε πόσο βάρος δίνει κανείς στη θετική σκέψη και την απόδοση.

Για το λόγο αυτό ανέθεσε μια ομάδα εθελοντών να φέρουν εις πέρας μια εργασία, έχοντας προηγουμένως δώσει στον καθένα να λύσει ένα μαθηματικό παζλ και στη συνέχεια κάνοντας σε κάθε έναν από αυτούς θετικά ή αρνητικά σχόλια, ανάλογα με το πώς τα είχαν πάει.

Τα θετικά σχόλια είχαν ως σκοπό να κάνουν τους συμμετέχοντες πιο αισιόδοξους για την εργασία που ακολουθούσε.
Μια ξεχωριστή ομάδα «αξιολογητών» κλήθηκε να εκτιμήσει πόσο καλά πίστευαν ότι θα τα πήγαινε κάθε μέλος της πρώτης ομάδας.

Παρά το γεγονός ότι κάθε ένας από την πρώτη ομάδα ήταν εξίσου ικανός να φέρει εις πέρας την εργασία, οι αξιολογητές δήλωσαν ότι περίμεναν από τους «αισιόδοξους» να τα πάνε σημαντικά καλύτερα.

Στην πραγματικότητα όμως, η απόδοση των «αισιόδοξων» και των «απαισιόδοξων» διέφερε ελάχιστα.

Ένα δεύτερο πείραμα έδειξε, ότι η ομάδα των «αισιόδοξων» ήταν κατά 33% καλύτερη στην εκτέλεση της εργασίας, όμως ενώ τα μέλη της επέμεινε για περίπου 20% περισσότερο χρόνο, το ποσοστό της επιτυχίας ήταν μεγαλύτερο μόνο κατά 5%.

Μετά από κάθε εργασία οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν πόσο καλά πίστευαν ότι τα είχαν πάει.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ήθελαν να δουν ειδικά, πόσο οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τη σημασία της αισιοδοξίας.

Για το λόγο αυτό, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μελετήσουν τα προφίλ των 99 συμμετεχόντων, κάθε ένα από τα οποία περιείχε διάφορες πληροφορίες σχετικά με τις γνώσεις τους, τις επιδόσεις καθώς και το επίπεδο της αισιοδοξίας και να αξιολογήσουν πόσο καλά πίστευαν ότι τα είχαν πάει.

Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχοντες έδωσαν την ίδια βαρύτητα στις ικανότητες και τις επιδόσεις, αλλά έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στην αισιοδοξία και σε εκείνους που πίστευαν ότι ήταν πιο αισιόδοξοι.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, που επικαλείται την έρευνα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι έδωσαν βάρος στην αισιοδοξία, κάτι που όμως δε δικαιολογήθηκε από τα αποτελέσματα των τεστ.

«Εν ολίγοις, οι άνθρωποι δίνουν βαρύτητα στην αισιοδοξία όταν πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Δυστυχώς, οι άνθρωποι μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για το πόσο πολλά μπορεί να προσφέρει η αισιοδοξία» κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Λευτέρης20

    Τα οφέλη είναι μακροπρόθεσμα, βάφεις τοίχους αλλάζεις πλακάκια αναπτύσσεις διάφορα ατομικά κίνητρα και σε το πολύ 1 χρόνο βλέπεις αισθητά αποτελέσματα, έτσι λειτουργεί, οπότε η έρευνα δεν είναι ολοκληρωμένη. Τακτικές μη σεβασμού της εργασίας οδηγεί σε επιχειρήσεις με προβλήματα. Δυστυχώς τέτοιες προσπάθειες συννενούν σε ένα νοσηρό εργασιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

  2. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

    Τις επιδοσεις τις αυξανουν οι ξεκουραστοι υπαλληλοι (δηλαδη ανθρωπινα ωραρια) και οι καλα αμοιβομενοι υπαλληλοι που εχουν κινητρα να αγαπησουν τη δουλεια τους. Πραγματα δηλαδη αγνωστα για τον μεσο Ελληνα εργοδοτη που πιστευει οτι τα μπινελικια οι εξευτελισμοι οι απειλες για απολυση και οι αμοιβες γαλερας αυξανουν τη παραγωγικοτητα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει