Στα δεδομένα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο θα προσαρμοστούν οι τάσεις για το 2022 στη διατροφή, καθώς η προσωπική υγεία καλείται να συναντηθεί με τη μάχη που γίνεται για την επιβίωση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του heal.usnews.com, τα οποία αναδημοσιεύει το healthstories.gr, η κλιματική αλλαγή και η ανοσία εν μέσω της πανδημίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και το 2022.

Τρόφιμα με ουδέτερο άνθρακα

Μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές τάσεις για το 2022 είναι τα προϊόντα που διαφημίζουν κάποιο είδος επισήμανσης εκπομπών άνθρακα, η οποία έχει αυξηθεί κατά 56% από έτος σε έτος παγκοσμίως. Τα μίλια άνθρακα είναι οι νέες θερμίδες και οι καταναλωτές θέλουν να μειώσουν και τα δύο το 2022, αναφέρει το health.usnews.com

Μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τροφίμων ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να μειώσει ριζικά το αποτύπωμα άνθρακα στη γεωργία. Το πρώτο προϊόν της εταιρείας είναι ένα γάλα με ένδειξη ουδέτερου άνθρακα, ενώ άλλη εταιρεία έφερε τα πρώτα αυγά με ουδέτερο άνθρακα στον κόσμο στα ράφια λιανικής στις ΗΠΑ

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συνεπής τρόπος αξιολόγησης αυτών των περιβαλλοντικών ετικετών και ο άνθρακας κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού είναι δύσκολο να μετρηθεί.

Ο ουδέτερος άνθρακας αναφέρεται επίσης ως “καθαρό μηδέν”, που σημαίνει ότι εξακολουθούν να παράγονται εκπομπές αλλά αντισταθμίζονται από το ίδιο ποσό αλλού.

Κρέας, γάλα και παγωτά εργαστηρίου

Η τεχνολογία θα παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε το 2022, συμπεριλαμβανομένων των κρέατος που καλλιεργούνται σε κύτταρα στο εργαστήριο. Οι καταναλωτές είναι προβληματισμένοι και προς το παρόν μάλλον αρνητικοί σχετικά με αυτήν την τεχνολογία – την ιδέα της καλλιέργειας κρέατος χωρίς ζώο – που μερικές φορές αναφέρεται χονδροειδώς ως «κρέας χωρίς μητέρα» – ωστόσο τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο είναι τώρα στα σκαριά, με περισσότερες από 100 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Η Σιγκαπούρη ήταν η πρώτη χώρα που πούλησε καλλιεργημένο κρέας στο κοινό και η τεχνολογία επεκτείνεται γρήγορα. και φαίνεται ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια και τα εμπόδια τιμών στις ΗΠΑ έχουν ξεπεραστεί.

Επίσης έχουν κυκλοφορήσει γαλακτοκομικά προϊόντα και παγωτά χωρίς να είναι από ζώα τα οποία είναι μοριακά πανομοιότυπα με τα γαλακτοκομικά από αγελάδες.

Η τεχνολογία που καλλιεργείται στο εργαστήριο χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως ο καφές που παρασκευάζεται καφέ χωρίς κόκκους και ο οποίος καλλιεργείται στο εργαστήριο και αντίστοιχα η σοκολάτα χωρίς κόκκους κακάο.

Θαλάσσια φυτά

Τα φυτά από τη θάλασσα χαιρετίζονται ως μια βιώσιμη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πηγή τροφής και εμφανίζονται σε πολύ περισσότερα τρόφιμα πέρα ​​από τα φύλλα nori που χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα του σούσι. Τώρα μπορείτε να βρείτε φύκια για σαλάτες, σνακ, καρυκεύματα και κύβους για προσθήκη σε smoothies, σούπες και σάλτσες. Η πρωτεΐνη μικροφυκιών χρησιμοποιείται επίσης ως εναλλακτική λύση για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα θαλάσσια φυτά εμφανίζονται πιο συχνά στα μενού εστιατορίων, συμπεριλαμβανομένης της zoster marina, ενός θαλάσσιου χόρτου που χρησιμοποιείται ως σιτηρό. Είναι γνωστό ως το ρύζι της θάλασσας και επαινείται ως η επόμενη υπερτροφή.

Τα καρυκεύματα είναι ένας εύκολος τρόπος για να γνωρίσετε τα φύκια, όπως σάλτσες φυκιών, αλείμματα και καρυκεύματα, συμπεριλαμβανομένου του furikake – ένα ιαπωνικό καρύκευμα που πασπαλίζεται σε μαγειρεμένο ρύζι, λαχανικά και ψάρια.

Το γάλα χωρίς γάλα

Το γάλα βρώμης κυβέρνησε το 2021, αλλά αναμένεται έκρηξη στην κατηγορία των γαλακτοκομικών χωρίς να περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα – ειδικά γάλα από δημητριακά, σπόρους, λαχανικά και ξηρούς καρπούς πέρα ​​από το αμύγδαλο.

Στην Αμερική διατίθεται το Take Two Barley Milk το οποίο είναι ένα μη γαλακτοκομικό γάλα που παρασκευάζεται από ανακυκλωμένο κριθάρι όπως η διαδικασία παρασκευής μπύρας.

Επίσης, το γάλα DUG περιγραφόμενο ως «υπεραειφόρο» με 75% χαμηλότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση σε σύγκριση με το γαλακτοκομικό γάλα, είναι ένα φυτικής προέλευσης γάλα που παρασκευάζεται από πατάτες.

Παράλληλα, θα δούμε γάλατα από πεκάν, κάσιους, μακαντάμια και φιστίκια Αιγίνης. Αλλά και γάλατα που παρασκευάζονται από ξηρούς καρπούς τίγρης, κάνναβης, λιναρόσπορο και κινόα – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προϊόντων σε μορφή σκόνης, που δεν απαιτεί ψυγείο.

Αλλαντικά και τυριά φυτικής προέλευσης

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η hot τάση των πλατό αλλαντικών θα είναι μια έκδοση με βάση τα φυτά. Έτσι, αντί για σαλάμι, προσούτο και άλλα αλλαντικά που επιδεικνύονται περίτεχνα σε μια ξύλινη σανίδα μαζί με χειροποίητα τυριά, η τάση το 2022 θα είναι τα πλατό με βάση τα φυτά.

Οι τυροκόμοι φυτικής προέλευσης έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι και τα εναλλακτικά τυριού χωρίς γαλακτοκομικά έχουν καλύτερη γεύση από ποτέ – συμπεριλαμβανομένων τυριών με βάση τους ξηρούς καρπούς που παρασκευάζονται από αμύγδαλα και κάσιους, μαζί με τυριά βίγκαν με βάση τη σόγια και την καρύδα.

Θα βρείτε επίσης αλλαντικά και σαλάμια χωρίς κρέας με βάση τα φυτά. Η τάση θα περιλαμβάνει επίσης πλατό γεμάτα με φρέσκα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και κράκερ ολικής αλέσεως συνοδευόμενα από ντιπ φυτικής προέλευσης, όπως χούμους, πατέ ελιάς και πατέ μανιταριών.

Τρόφιμα από ανακυκλωμένα «σκουπίδια»

Το ένα τρίτο της τροφής που παράγεται στις ΗΠΑ δεν τρώγεται ποτέ και τώρα αυτό το φαγητό βρίσκεται σταθερά στο ραντάρ της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, το αποτύπωμα άνθρακα των απορριμμάτων τροφίμων είναι μεγαλύτερο από αυτό της αεροπορικής βιομηχανίας.

Περιμένετε να δείτε περισσότερες εταιρείες που θα αναλάβουν δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων , συμπεριλαμβανομένης της προώθησης «άσχημων» προϊόντων και προϊόντων που χρησιμοποιούν όλα τα μέρη ενός φυτού ή ανακυκλωμένα συστατικά.

Η τάση θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στα σνακ, όπως τα σνακ από φλούδα φρούτων και λαχανικών.

Υπάρχουν κράκερ που παρασκευάζονται από ανακυκλωμένες φλούδες καρότου και πολτό που συλλέγεται από χυμούς καρότου ψυχρής έκθλιψης.

Επίσης το κακάο έχει γίνει ένας επικεντρωμένος στόχος ανακύκλωσης, καθώς χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού σε μία γκάμα προϊόντων από νερό κακάο μέχρι μπάρες και granola.

Τρόφιμα υποστήριξης του ανοσοποιητικού

Η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος θα συνεχίσει να είναι η κύρια ανησυχία των καταναλωτών το 2022 και ολοένα και περισσότερα προϊόντα θα διαφημίζουν οφέλη που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό το επόμενο έτος. Τώρα η προσέγγιση θα είναι πιο ολιστική, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρύτερης άποψης για την υγεία του ανοσοποιητικού – ύπνος , χαλάρωση, μείωση του στρες και ευεξία του πεπτικού συστήματος.

Θα δούμε λοιπόν πολύ περισσότερα τρόφιμα και ποτά εμπλουτισμένα με βιταμίνη C, βιταμίνη D, ψευδάργυρο, προβιοτικά, πρεβιοτικά και προσαρμογόνα, βότανα και άλλα φυτικά συστατικά που υποτίθεται ότι βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες.

Πρωταγωνιστικός ρόλος για τα μανιτάρια

Ένας μεγάλος νικητής το 2022 θα είναι τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια, τα οποία θεωρούνταν από καιρό ως υποκατάστατο του κρέατος, αναδεικνύονται πλέον ως λειτουργικό συστατικό, ειδικά τα μανιτάρια reishi. Αναζητήστε καφέδες και τσάγια με μανιτάρια – που διαφημίζονται ως υποστηρικτές του ανοσοποιητικού χωρίς καφεΐνη. Οι σκόνες μανιταριών θα είναι το νέο trend σε smoothies, ζεστά ροφήματα, σούπες και σάλτσες.

Μανιτάρια σιτάκε