Η Γερμανία έχει έλλειψη από τουλάχιστον 35.000 νοσηλευτών για την φροντίδα των ηλικιωμένων και των αρρώστων, όπως έγραψε τις τελευταίες ώρες η εφημερίδα Welt επικαλούμενη στοιχεία από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομίας.

Η έλλειψη προσωπικού – και εδώ δεν συμπεριλαμβάνεται το βοηθητικό προσωπικό – παρατηρείται παρά την αύξηση κατά 40% των κενών θέσεων σε αυτό τον εργασιακό τομέα από το 2011. Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στην πραγματικότητα, η έλλειψη είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο δραματική. Αυτό επειδή το κενό εργατικού δυναμικού που υπολογίζεται από το κέντρο ικανοτήτων σηματοδοτεί μόνο το κατώτερο όριο.

Τα στοιχεία αποδεικνύονται από νέους υπολογισμούς που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών το Κέντρο Ικανοτήτων Εξασφάλισης Ειδικευμένων Εργαζομένων (Kofa) στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομίας.

Ειδικοί αποδίδουν αυτή την έλλειψη στους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι εκεί, σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Σουζάνε Ζέιντα, δεν υπάρχει κανένας άλλος τομέας που να εμφανίζει τόσο μεγάλες ελλείψεις σε υπαλληλικό προσωπικό όπως ο τομέας της υγείας.

Μάλιστα το πρόβλημα με το νοσηλευτικό προσωπικό και το γηριατρικό νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι καινούργιο στη Γερμανία, αλλά τώρα οι ελλείψεις σε συνδυασμό με τη πανδημία όχι μόνο έχουν αναδειχτεί αλλά και έχουν αυξηθεί. Αυτό γιατί πέρα από την ανάγκη να προσφερθούν καλύτεροι μισθοί εργασίας αλλά και βελτιωμένες συνθήκες εργασίας με πρώτο το ωράριο ώστε να κάνουν πιο… ελκυστική τη δουλειά, η χώρα έχει ανεπάρκεια και σε εξειδικευμένο προσωπικό.