Δεν φαίνεται να ανησυχούν για την ώρα τους ειδικούς τα έξι κρούσματατης μετάλλαξης Μ – της οποίας η επιστημονική ονομασία είναι B.1.621– στην Ελλάδα. Η ανησυχία τους παραμένει σταθερή γύρω από την εξέλιξη της πορείας της Delta που επικρατεί σχεδόν καθολικά στη χώρα και η οποία σύμφωνα με τον τον κο Σαρηγιάννη, θα αρχίσει να καλπάζει τις επόμενες τις επόμενες ημέρες.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ) και άρα καθ’ ύλην αρμόδιος να μιλήσει για την μετάλλαξη Μ εξηγεί στο Newsbeast πως στην Ελλάδα, το στέλεχος ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στο τέλος Ιουνίου.

Όπως μας λέει: « Στα εργαστήρια του ΙΙΒΕΑΑ, έχουμε ένα μήνα (σ.σ από τις 4 Αυγούστου) να δούμε κρούσμα με στέλεχος Mu. Η ανησυχία που υπάρχει έγκειται στο γεγονός ότι ο ΠΟΥ αναβάθμισε τη Μ σε στέλεχος υπό παρακολούθηση. Τα μοριακά της χαρακτηριστικά δείχνουν ότι για την ώρα είναι πολύ δύσκολο να εκτοπίσει στη χώρα μας την Δέλτα. Για να μπορούμε όμως να μιλήσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα πρέπει να περιμένουμε μία με δύο εβδομάδες.

»Για να αρχίσει να μας ανησυχεί σοβαρά θα πρέπει κατ ‘αρχάς να αποκτήσει μεγαλύτερη μεταδικότητα από την Δέλτα. Αυτό για την ώρα δεν διαφαίνεται. Επίσης θα μας ανησυχήσει αν διαπιστωθεί ότι έχει ανοσολογική διαφυγή (σ.σ να είναι δηλαδή το στέλεχος πιο αποτελεσματικό έναντι της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια) Για αυτό το δεύτερο δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά. Η μετάλλαξη Μ δεν έχει μελετηθεί αρκετά στο πεδίο για να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα».

Αυτό που τονίζει ο κος Θάνος είναι πώς για την ώρα η σαρωτική παρουσία είναι αυτή της Δέλτα, η οποία έχει εκτοπίσει τα πάντα στο πέρασμα της. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΙΕΒΑΑ: «Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας έχουμε εντοπίσει και ταυτοποιήσει 170 διαφορετικά στελέχη. Σχεδόν όλα έχουν εξαφανιστεί. Αυτή τη στιγμή η Δέλτα επικρατεί στη χώρα σε ποσοστό 99%. Τα ελάχιστα υπόλοιπα κρούσματα είναι τα τελευταία απομεινάρια της μετάλλαξης Α».

«Μέχρι αρχές Οκτωβρίου θα έχουν αυξηθεί πολύ τα κρούσματα της Delta»

Εξίσου καθησυχαστικός για την Mu (για την ώρα όπως σημειώνει και ο ίδιος) είναι και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ. « Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν ξέρουμε πολλά για την μετάλλαξη Μ και ειδικά για την ανοσολογική της διαφυγή. Η ταχύτητα μετάδοσης της πάντως δεν φαίνεται ανησυχητική».

Όσον αφορά την εξέλιξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον καθηγητή, διανύουμε ένα μικρό διάστημα ύφεσης αλλά σύντομα, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, η οποία θα αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα. «Υπολογίζω ότι την 1η Οκτώβρη τα κρούσματα θα είναι γύρω στα 5.300. Άλλωστε, υπήρχαν λόγοι που φρέναραν την εκτόξευση των κρουσμάτων της Δέλτα το προηγούμενο διάστημα – ο καύσωνας και η έντονη υγρασία έδωσαν πλήγμα στην εξάπλωση του κορονοϊού αλλά αυτό τώρα θα αλλάξει».