Σε καζάνι που βράζει μετατρέπεται ο κλάδος των υγειονομικών, οι οποίοι έχουν τελεσίγραφο να εμβολιαστούν με μια τουλάχιστον δόση, ως τις 31 Αυγούστου. Την ώρα που απομένει μόλις ένας μήνας μέχρι τη λήξη της διορίας, αποκαλύπτονται εστίες ανεμβολίαστων υγειονομικών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ενώ γιατροί που απειλούν με δικαστικές προσφυγές και προχωρούν σε καλέσματα ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό καλούνται τώρα από τους ιατρικούς συλλόγους σε απολογία.

της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Ένα παράδειγμα, το νοσοκομείο Χανιών, εκεί όπου 400 άτομα, «λίγοι γιατροί και οι υπόλοιποι από όλες τις άλλες ειδικότητες», όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων του εν λόγω νοσοκομείου Βαρδής Γεωργιακάκης, παραμένουν ανεμβολίαστοι και θα αναγκαστούν να βγουν σε διαθεσιμότητα μετά τις 31/8.

«Οι γιατροί, οι οποίοι είναι και οι πιο νευραλγικής σημασίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 94% και αυτό το νούμερο θωρακίζει καλά τη λειτουργία των νοσοκομείων» λέει στο Newsbeast ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και συμπληρώνει: «ειλικρινά, δεν γνωρίζω αν αυτό το ποσοστό θα φτάσει στο 100%. Το ότι βέβαια υπάρχουν συγκεκριμένα νοσοκομεία- εστίες ανεμβολίαστων είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα και εκεί ίσως δημιουργηθεί λειτουργικό πρόβλημα αν συνεχίσουν να αρνούνται τον εμβολιασμό τους οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι».

«Έχουν τραβήξει χειρόφρενο οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς»

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, θεωρεί ότι η κατάσταση θα γίνει ιδιαίτερα δύσκολη. Όπως μας λέει: «Σε όλη την Ελλάδα οι ανεμβολίαστοι υγειεονομικοί φτάνουν τους 10.000. Υπάρχουν εστίες ανεμβολίαστων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Βέβαια, την ίδια στιγμή το ποσοστό της ανοσίας λόγω νόσησης στους υγειονομικούς φτάνει στο 10%, ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας όπου είχαν χτυπηθεί έντονα από τον κορονοϊό. Αυτοί οι υγειονομικοί έχουν αντισώματα και έχουν ανοσία για ένα 6μηνο. Για παράδειγμα, οι 200 από τους 400 ανεμβολίαστους υγειονομικούς στα Χανιά, έχουν νοσήσει».

Αυτή η απάντηση βέβαια δεν είναι κανοποιητική σε βάθος χρόνου. Θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι μετά το πέρας του εξαμήνου; « Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τι θα πράξουν όταν έρθει αυτή η ώρα» παραδέχεται ο κος Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, πολλοί από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς είναι εξειδικευμένο προσωπικό, εργάζονται στην αιμοδοσία, στις μονάδες νεφρού, στους αξονικούς τομογράφους ή σε ακόμα πιο κρίσιμα πόστα εν μέσω πανδημίας- αναισθησιολόγοι. «Κάποιοι από αυτούς είναι μόνο ένας σε κάθε νοσοκομείο» σημειώνει ο κος Γιαννάκος και συνεχίζει: «Πώς θα αναπληρωθούν αυτοί οι εργαζόμενοι εν μέσω τέταρτου κύματος , το οποίο πολύ πιθανό να αρχίσει να πιέζει τα νοσοκομεία στις αρχές Σεπτεμβρίου;

Κι αν τελικά μπουν σε διαθεσιμότητα νομίζει η κυβέρνηση ότι θα έρθουν άλλοι στη θέση τους με τρίμηνες συμβάσεις; Εδώ δεν ήρθαν επικουρικοί για να εργαστούν για 2 έτη, θα έρθουν για 3 μήνες; Πιστεύω ότι το περισσότερο που μπορούμε να πετύχουμε μέχρι τις 31 Αυγούστου είναι να πέσει ο αριθμός των ανεμβολίαστων από τις 10.000 στις 8.000. Ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει τραβήξει χειρόφρενο στους υγειονομικούς. Αρνητές δεν έχουμε. Είναι κατά βάση θυμός για την υποχρεωτικότητα. Επίσης, κάποιοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή είναι γυναίκες έγκυες και οι θεράποντες γιατροί τους τούς συμβουλεύουν να μην εμβολιαστούν. Πώς θα υποχρεώσουμε τους συγκεκριμένους;»

«Πολλοί θα εμβολιαστούν μετά τις διακοπές τους, ας δώσουμε λίγη παράταση»

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, βλέπει μάλλον το ποτήρι…μισογεμάτο και αισιοδοξεί. Όπως λέει στο Newsbeast: «σιγά σιγά οι υγειονομικοί πείθονται. Στο Γεννηματάς που είμαι εγώ αλλά και από συζήτηση που έχω με άλλα νοσοκομεία βλέπουμε ότι αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό. Πολλοί, περιμένουν να τελειώσουν οι διακοπές τους για να εμβολιαστούν. Θα αυξηθεί η συμμετοχή. Δεν θέλει όμως σκληρά λόγια. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με επιχειρήματα. Και ίσως να πρέπει και να δώσουμε και μια μικρή παράταση χρόνου, αν δεν έχουμε πιάσει τα επιθυμητά ποσοστά μέχρι 31/8. Αυτή η εβδομάδα του καύσωνα για παράδειγμα πρέπει να θεωρηθεί νεκρή. Ποιος βγαίνει έξω για το ο, τιδήποτε με 43 βαθμούς κελσίου;»

Δύο γιατροί σε απολογία στην Άρτα

Ενδεικτικό παράδειγμα βραδυφλεγούς βόμβας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι το Γ.Ν της Άρτας. Εκεί, ο προόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων και διεθυντής της παιδιατρικής κλινικής, Γιάννης Πασιάς, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες μαζί με άλλους εργαζόμενους διαδικασίας συλλογής υπoγραφών ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Σημειώνεται ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο φτάνουν τους 230 ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του γιατρού σε τοπικό μέσο, στο κάλεσμα του έχουν ανταποκριθεί 140 υγειονομικοί.

Μιλώντας στο Newsbeast ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, Ευάγγελος Χαρμπής, σημειώνει πως ο σύλλογος, επικαλούμενος τον Ιατρικό Κώδικα δεοντολογίας για απόψεις που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού σε θέματα υγείας, έχει καλέσει σε απολογία την Τετάρτη 4/8/2021, τον διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής. «Ήδη η νομική υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας εξετάζει τι μπορεί/πρέπει να γίνει με την περίπτωσή του. Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει καλέσει σε απολογία και δεύτερο γιατρό από το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Ο δεύτερος έχει την ιδιότητα του χειρουργού».

Σημειώνεται εδώ, ότι κλήση για απολογία έχει λάβει και ο καρδιολόγος και διοργανωτής συγκεντρώσεων ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, Φαίδων Βόβολης, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Ο κος Χαρμπής μίλησε και ο ίδιος για υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους γιατρούς, αλλά την ίδια στιγμή παραδέχεται πως οι υγειονομικοί που θα φύγουν θα αφήσουν πίσω τους κενά που δεν θα αναπληρωθούν εύκολα. Όπως τονίζει: « Δεν γίνεται όμως αλλιώς, το μήνυμα πρέπει να είναι ισχυρό και η συμπεριφορά άτεγκτη. Θα βρουν τρόπο να δουλέψουν τα νοσοκομεία. Όπως και να έχει οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν μπορούν να βρίσκονται ανάμεσα μας στους χώρους εργασίας».