Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες ηλικίες 25-29 ετών με όλα τα εμβόλια σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μάριου Θεμιστοκλέους, το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους από την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιουνίου, ανοίγουν εξτρά ραντεβού για τους πολίτες ηλικίες 25-29 ετών με τα εμβόλια της Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Οι εμβολιασμοί στη χώρα, από την πρώτη μέρα της επιχείρησης Ελευθερία μέχρι και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τους 6.000.000, συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι πολίτες ανέρχονται σε 6.225.000.

Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, το απόγευμα της Δευτέρας, σημαίνει ότι η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 22,4%.

Εμβόλιο – κορονοϊός: Έρχονται προνόμια για τους εμβολιασμένους και κίνητρα για τους διστακτικούς

Προνόμια στους εμβολιασμένους φαίνεται πως σκέφτεται να δώσει η Κυβέρνηση ώστε να δελεάσει και τους πιο διστακτικούς να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν ηλικιακές ομάδες αλλά και σημαντικά τμήματα της κοινότητας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως και σχεδόν 4 εκατ. έχουν λάβει μία δόση, με τη συμμετοχή των πολιτών να χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, με σχεδόν όλα τα ραντεβού να έχουν καλυφθεί στις περισσότερες περιοχές, εκτός από 19 περιφερειακές ενότητες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Κυβερνητικοί παράγοντες, λοιμωξιολόγοι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ουκ ολίγες φορές έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό, προκειμένου να προστατευτούν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφονται.

Η απροθυμία τους όμως αυτή δυσχεραίνει το χτίσιμο του τείχους ανοσίας του πληθυσμού, εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας και αυξάνει τους κινδύνους για νέα διασπορά του κορονοϊού είτε τοπικά είτε σε πανελλαδικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό εδώ και καιρό μελετάται και δημιουργείται σταδιακά μία λίστα προνομίων για όσους έχουν εμβολιαστεί, ειδικά τώρα που πλησιάζουμε στη δυνατότητα για καθολικό εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων.

Εμβολιασμοί: Σενάρια για τα προνόμια

 • Άρση της υποχρεωτικότητας στη διενέργεια των self tests
 • Τέλος της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
 • Ελεύθερη είσοδος σε κέντρα διασκέδασης μπαρ
 • Είσοδος σε εσωτερικούς χώρους στην εστίαση, δηλαδή σε καφετέριες και εστιατόρια
 • Άρση περιορισμών στα ταξίδια, όπως π.χ τα υποχρεωτικά rapid test.

Τα επόμενα βήματα

 • Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα των όλων των εμβολίων για τους 25-29 ετών. Υπενθυμίζεται μέχρι στιγμής εμβολιάζονται μόνο με το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, όπως και η ηλικιακή ομάδα των 18-24.
 • Την Παρασκευή 11 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και το θέμα της μουσικής στην εστίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυκλοφορία των πολιτών αναμένεται να παραταθεί από τις 00:30 στη 1:30
 • Εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον.
 • Τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων, αφού προηγουμένως ξεπεραστούν κάποια νομικά κωλύματα.

Ανησυχία για τα κορονοπάρτι

Την ίδια ώρα, ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα κορονοπάρτι, καθώς δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας από τους συμμετέχοντες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες εστίες κορονοϊού επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Η ΕΛ.ΑΣ με ειδικές ομάδες κρούσης επιχειρεί να βάλει φρένο στο φαινόμενο αυτό, εστιάζοντας κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

 • 10μελείς ομάδες κρούσης (ΕΛ.ΑΣ.-Λιμενικό-Αρχή Διαφάνειας-υπουργείο Ανάπτυξης- Πολιτική Προστασία)
 • Ασύρματες κάμερες ζωντανής μετάδοσης
 • Drones περιπολιών
 • Κέντρο επιχειρήσεων
 • «Τράπεζα» συλλογής πληροφοριών

Στο στόχαστρο των ομάδων κρούσης θα βρίσκονται εκτός από τις βίλες και πλατείες, πεζόδρομοι, ταράτσες, παραλίες. Με τις ασύρματες κάμερες, και τα drones οι αρχές θα επιβλέπουν τα κορονοπάρτι σε πολυπληθή νησιά (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος) και θα δίνουν ζωντανά εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση και κινητοποίηση για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.