Η κατάθλιψη απειλεί τρεις στους δέκα Έλληνες διαβητικούς, καθώς όπως προκύπτει από στοιχεία των διαβητολογικών ιατρείων, οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη συχνά εμφανίζουν σε σημαντικό ποσοστό συμπτώματα κατάθλιψης.

Η απειλή ότι αν δεν τηρούν σωστά τις οδηγίες των γιατρών τους συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση κατάθλιψης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει τον διαβητικό σε κακή ρύθμιση του διαβήτη.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας Ι. Ιωαννίδης και η γενικής γραμματέας Ε. Χατζηαγγελάκη, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου.

Οπως είπαν οι επιστήμονες, οι αιτίες της κατάθλιψης μπορεί να αναζητηθούν και στο γεγονός ότι οι διαβητικοί έρχονται αντιμέτωποι με πολλές κοινωνικές προκαταλήψεις και στιγματισμό.

Αναφερόμενοι στο μεγάλο ζήτημα του διαβήτη είπαν ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις «πιο επικίνδυνες»  για εξάπλωση του διαβήτη, λόγω του τρόπου ζωής των Ελλήνων.

Οπως τόνισαν, πέντε απλά βήματα μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην πρόληψη της νόσου:

Απώλεια 5% – 7% του σωματικού βάρους

150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (δηλαδή μισή ώρα κάθε μέρα)

Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου (ζωικού) λίπους

Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% της κατανάλωσης φυτικών ινών (που μπορεί να επιτευχθεί με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια) και

Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό.

Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες, μεγάλη μελέτη στη Φινλανδία έδειξε ότι με αυτά τα μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, η μείωση του κινδύνου ξεπερνά το 71%.