Υποχώρηση των πωλήσεων σημειώθηκε από τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellastat ΑΕ για τον εγχώριο κλάδο των προϊόντων ιατρικού εξοπλισμού.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, ο κλάδος ιατρικού εξοπλισμού, την τελευταία εξαετία, αναπτύχθηκε με ρυθμό 13,5%, το έτος, υπό την επίδραση θετικών παραγόντων, όπως οι αυξημένες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων, κυρίως για αναλώσιμα και ορθοπεδικά υλικά, η γιγάντωση των ιδιωτικών ομίλων υπηρεσιών υγείας, η εξάπλωση των πολυάριθμων ιδιωτικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, η γήρανση του πληθυσμού κλπ.

Όμως, το τρέχον έτος παρατηρείται σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων, καθώς η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. έχει επιβάλει περιορισμούς στις δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στον τομέα της υγείας. Ακόμα, τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν περιορίσει τις δαπάνες και την επενδυτική τους δραστηριότητα, λόγω της μείωσης της νοσηλευτικής κίνησης και των πολιτικών χαμηλότερης τιμολόγησης, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την υποχώρηση της ζήτησης.

Έτσι, το 2010, εκτιμάται ότι θα κλείσει με σημαντική υποχώρηση πωλήσεων, κάμψη που θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τις μειωμένες δημόσιες προμήθειες.

Παράλληλα, τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων εξακολουθούν να διογκώνονται, λόγω των χαμηλών ρυθμών αποπληρωμής. Πλέον, έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν εκκρεμή τιμολόγια της περιόδου 2005-2009. Στα τέλη του προηγούμενου έτους, δόθηκαν στους προμηθευτές 1,2 δισ. ευρώ, όμως, τους πρώτους 7 μήνες του 2010, δημιουργήθηκαν νέα χρέη 1,4 δισ. ευρώ, από τα οποία έχει αποπληρωθεί μόλις το 4,6%.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη ρύθμιση μέσω έκδοσης άτοκων ομολόγων: οι οφειλές του 2007 (1,1 δισ. ευρώ) θα εξοφληθούν με μονοετή ομόλογα του 2008 (2,2 δισ. ευρώ) με διετή, ενώ του 2009 (2,05 δισ. ευρώ) με τριετή. Τα χρέη των ετών 2005 και 2006 (μέχρι 200.000 ευρώ ανά προμηθευτή) θα εξοφληθούν με μετρητά. Οι προμηθευτές συμφώνησαν με το διακανονισμό αυτό, αν και εκτιμούν ότι το κόστος προεξόφλησης θα ανέλθει στο 25-30%.

Επίσης, τους τελευταίους μήνες, παρατηρήθηκε μείωση των τιμών, λόγω της έναρξης λειτουργίας του παρατηρητηρίου τιμών. Μάλιστα, σε μερικά είδη προέκυψαν μειώσεις έως και 66%.

Τα συνεχώς αυξανόμενα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προκαλούν στους προμηθευτές σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, που οδηγούν σε αυξημένη δανειοληψία. Η τραπεζική χρηματοδότηση έχει καταστεί δυσκολότερη, λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά και της διστακτικότητας των τραπεζών, λόγω της εκκρεμότητας των παρελθουσών οφειλών.

Η ρύθμιση των χρεών δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, αφού εκκρεμεί η έκδοση των απαραίτητων Διυπουργικών Αποφάσεων, ενώ δεν έχει οριστεί το σχήμα τραπεζών, που θα προεξοφλήσει τα ομόλογα. Οι άτακτες πληρωμές δεν επιτρέπουν την εφαρμογή μακροπρόθεσμης εμπορικής πολιτικής, ενώ αρκετές εταιρίες έχουν ήδη προβεί σε περικοπές προσωπικού.

Σημαντική δυσχέρεια προκαλεί και το συγκεντρωτικό σύστημα προμηθειών, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της αδιαφάνειας των συναλλαγών. Τα περισσότερα νοσοκομεία πλέον καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω εξωσυμβατικών προμηθειών.