Σύμφωνα με Έλληνες και Ιταλούς ερευνητές τα επίπεδα της συνολικής αλλά και της κακής χοληστερίνης μειώνονται σημαντικά με την κατανάλωση σόγιας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.

Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Παχυσαρκίας, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των διαταραχών Διατροφής στην Κέρκυρα.

Η σόγια δρα θετικά στο ήπαρ αλλά και στον λιπώδη ιστό.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η σόγια περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και ισοφλαβόνες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Οι ουσίες αυτές τροποποιούν τη δράση δύο γονιδίων-μεταγραφικών παραγόντων (SREBP-1 και SREBP-2) στο ήπαρ και στο λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνθετική ικανότητα παραγωγής λιπαρών οξέων και τριγλυκεριδίων ενώ παράλληλα αυξάνεται η καταστροφή (οξείδωση) των λιπών, (θετική επίδραση στο αδυνάτισμα).

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) συνιστά την κατανάλωση 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας την ημέρα, για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Στα θετικά της κατανάλωσης σόγιας προστίθεται επίσης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και πιθανότατα της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης ενοχλητικών συμπτωμάτων (όπως οι εξάψεις) κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς και η προστασία της ελαστικότητας του δέρματος (ιδιότητα που αποδίδεται στη δράση των ισοφλαβονών).

Η σόγια χάριν των ροφημάτων της, μπορεί εύκολα να αποτελέσει μέρος της καθημερινής διατροφής παίζοντας ενεργό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.