Η Aurelie Ponthieu είναι η συντονίστρια της ομάδας των ΓΧΣ στην περιοχή Πτι Ριβιέ (Petite Riviere) που δοκιμάζεται τις τελευταίες μέρες από την κρίση χολέρας. Στην παρακάτω συνέντευξη εξηγεί τι κάνει η ομάδα αυτή τη στιγμή και μοιράζεται τις ανησυχίες τους καθώς εξακολουθούν να εκδηλώνονται περιστατικά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) περιθάλπουν καθημερινά πάνω από 100 ασθενείς με συμπτώματα χολέρας στην περιοχή Πτι Ριβιέ (Petite Riviere), μια πόλη κοντά στην παραποτάμια περιοχή Αρτιμπονί (Artibonite) βόρεια του Πορτ-ο-Πρενς. Μια ομάδα των ΓΧΣ έφθασε την περασμένη εβδομάδα σε ένα δημόσιο κέντρο υγείας που χρειαζόταν υποστήριξη και ξεκίνησε αμέσως να περιθάλπει ασθενείς με συμπτώματα οξείας διάρροιας.

Η επιβεβαίωση περιστατικών χολέρας απαιτεί εργαστηριακή εξέταση, αλλά η θεραπεία για χολέρα και οξεία διάρροια είναι κοινή και ξεκινά με ενυδάτωση. Στις 27 Οκτωβρίου, 156 νέοι ασθενείς παραπέμθηκαν στο κέντρο θεραπείας χολέρας και 177 πήραν εξιτήριο, ενώ μέχρι το τέλος της ίδιας μέρας το προσωπικό είχε περιθάλψει 179 ασθενείς.

Πώς εξελίσσεται η περίθαλψη ασθενών στο Πτι Ριβιέ;
Η περίθαλψη των ασθενών προχωρά καλά και βλέπουμε ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση πολλών ασθενών από τη μέρα που είμαστε εδώ. Φτάσαμε σε ένα κέντρο υγείας γεμάτο κόσμο που ήρθαμε να ανακουφίσουμε και βρήκαμε πολλούς ασθενείς που χρειάζονταν θεραπεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26 Οκτωβρίου δώσαμε εξιτήριο σε 212 ασθενείς, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό που δείχνει ότι όσοι έρχονται στα κέντρα υγείας αναρρώνουν και επανέρχονται σε δύο μέρες. Καθημερινά δεχόμαστε κατά μέσο όρο 150 νέους ασθενείς.

Έχετε μια αίσθηση για το πότε θα αρχίσει να κοπάζει αυτή η κρίση;
Είναι δύσκολο να πούμε, αν η κατάσταση βελτιώνεται ή χειροτερεύει επειδή είμαστε εδώ μόνο πέντε μέρες. Όταν ανοίγει ένα κέντρο υγείας αρχίζουν να καταφθάνουν πολλά άτομα χωρίς να ξέρουμε που βρίσκονταν πριν, οπότε είναι δύσκολο να κάνουμε μια καλή ανάλυση αυτή τη στιγμή. Ακούσαμε, μάλιστα, ότι στις αγροτικές περιοχές και σε άλλα κέντρα υγείας δέχονται επίσης κάποια περιστατικά.

Οι ασθενείς έρχονται να ζητήσουν βοήθεια έγκαιρα;
Άλλοι ναι και άλλοι όχι. Έχουμε άτομα που έρχονται στο πολύ αρχικό στάδιο γεγονός πολύ ενθαρρυντικό, αλλά υπάρχουν και περιστατικά που έρχονται πολύ αργά και σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Αυτοί όμως δεν είναι πολλοί. Αλλά όσοι έρχονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, πρέπει να εξεταστούν άμεσα. Η αντιμετώπιση και η θεραπεία της οξείας διάρροιας και της χολέρας βασίζονται στην ενυδάτωση του οργανισμού που χάνει πολλά υγρά. Κατά κανόνα, αν η θεραπεία πάει καλά και ο ασθενής δεν εμφανίσει επιπλοκές, τότε ανακάμπτει και μπορεί να πάει στο σπίτι του μέσα σε δύο μέρες. Η ανάρρωση σε αυτές της περιπτώσεις είναι πολύ γρήγορη.

Πώς συνεργάζονται οι ΓΧΣ με το Υπουργείο Υγείας και άλλους οργανισμούς στο Πτι Ριβιέ;

Ήρθαμε να υποστηρίξουμε το Υπουργείο Υγείας-το κέντρο υγείας περιέθαλπε τους ασθενείς, όταν φτάσαμε εμείς. Το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις εδώ αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες γιατί δεν είχαν προσωπικό και προμήθειες και δεν ήξεραν τι προέβλεπε το πρωτόκολλο καθώς η χολέρα είναι σχετικά νέα στην Αϊτή. Δεν υπήρχαν κρούσματα τα τελευταία 60 χρόνια. Επομένως, χρειάζονταν βοήθεια. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας και άλλους παράγοντες στην Αϊτή, μια μη-κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που υποστήριζε το κέντρο υγείας πριν το ξέσπασμα της νέας αυτής κρίσης χολέρας. Επομένως υπάρχουν φορείς εδώ με τους οποίους συνεργαζόμαστε καλά. Η βασική μας ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι ότι η επιδημία που έχει ξεσπάσει με τις ανάγκες που δημιουργεί σε προσωπικό και προμήθειες δημιουργεί μια δυσκολία στην περίθαλψη άλλων ασθενών. Είναι ήδη πολύ δύσκολο να βρεις ιατρικό προσωπικό για την περίθαλψη των ασθενών τη στιγμή που υπάρχουν πολλές άλλες ανάγκες στην περιοχή. Στην κλινική υπάρχει μια πτέρυγα μητρικής φροντίδας, γι’ αυτό και οργανώνουμε τη λειτουργία μιας ξεχωριστής περιοχής για ασθενείς με συμπτώματα χολέρας ή οξείας διάρροιας στους οποίους θα μπορούμε να περιθάλπουμε αποφεύγοντας κάθε πιθανό πρόβλημα στην περίθαλψη και φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών. Αυτή είναι, λοιπόν, η μεγαλύτερη ανησυχία μας τώρα, το πώς να διασφαλίσουμε την παροχή ιατρικής περίθαλψης, αν συνεχιστεί αυτή η κρίση.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα της ομάδας;
Για την ώρα επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην περίθαλψη ασθενών με συμπτώματα χολέρας. Αλλά η επόμενη προτεραιότητά μας είναι να βγούμε εκτός της πόλης και να ψάξουμε για ασθενείς ενημερώνοντας παράλληλα τον κόσμο για την πρόληψη και προστασία από τη χολέρα, ώστε να μη νοσήσουν και να μη τη μεταδώσουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί που εργάζονται πάνω σε αυτό ακριβώς το κομμάτι με τους οποίους προσπαθούμε να είμαστε σε επικοινωνία και να μοιραζόμαστε πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πού μπορούμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά.
πηγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα