Γνωρίζετε καλά πότε ξεκίνησε η τελευταία σας περίοδος ή πόσο διήρκεσε; Αν όχι, τότε συνιστάται να προσέχετε περισσότερο τον καταμήνιο κύκλο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τυχόν αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν «προάγγελο» κάποιου σοβαρότερου προβλήματος υγείας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο σώμα της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια του συντελούνται πολλές ορμονικές αλλαγές. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές καταλήγουν στην περίοδο. Ο κύκλος της γυναίκας ξεκινά από την πρώτη μέρα της περιόδου και τελειώνει την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου. Αυτός ο κύκλος επιθυμούμε να έχει διάρκεια περίπου 28 ημερών. Ωστόσο, ακόμα κι όταν ο έμμηνος κύκλος κυμαίνεται από 21-35 ημέρες, μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικός, υπό προϋποθέσεις. Μια περίοδος συνήθως διαρκεί 2 ως 7 μέρες.

Αχ αυτές οι ορμόνες…

Ο υποθάλαμος από το κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου της γυναίκας δίνει τη βασική εντολή στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης της. Κάθε εντολή δίνεται με αντίστοιχες ορμόνες. Οι ωοθήκες, κατόπιν, οδηγούνται στην έκκριση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αυτές επιδρούν στο ενδομήτριο και με αυτόν τον τρόπο ο έμμηνος κύκλος αρχίζει. Οποιαδήποτε ορμόνη-εντολή διαταραχθεί στον κύκλο αυτόν, έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσει η γυναίκα μη ομαλή περίοδο. Κάθε αλλαγή, κάθε διαταραχή, οποιαδήποτε ανωμαλία του κύκλου της γυναίκας, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της, οφείλεται στις ορμόνες της.

Όλες σχεδόν οι γυναίκες, σε κάποια φάση της ζωής τους, έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα που αφορούν την περίοδο τους. Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι, τουλάχιστον το 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, βιώνουν διαταραχές περιόδου. Τις περισσότερες φορές, αυτού του είδους οι διαταραχές δεν προμηνύουν κάτι σοβαρό. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου τα προβλήματα αυτά είναι πιο πολύπλοκα και χρήζουν ενδελεχούς διερεύνησης και άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Με ποιον τρόπο εκφράζονται οι διαταραχές περιόδου;

Οι διαταραχές περιόδου εκδηλώνονται με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να παρουσιάζονται είτε μόνα τους, είτε να συνυπάρχουν. Έτσι, οι γυναίκες εμφανίζουν διαταραχές στην περίοδό τους, όταν παρουσιάζουν κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Η περίοδος της γυναίκας εμφανίζεται νωρίτερα, πριν από την 21η ημέρα του κύκλου (συχνομηνόρροια) /ή μετά από την 35η (αραιομηνόρροια)
  • Η περίοδος διαρκεί παραπάνω από 7 μέρες (πολυμηνόρροια)/ή διαρκεί πάρα πολύ λίγο (ολιγομηνόρροια)
  • Η γυναίκα έχει μεγάλη ποσότητα αίματος στην περίοδο (μηνορραγία)
  • Η γυναίκα χάνει τρεις ή περισσότερες περιόδους, χωρίς να συντρέχει λόγος εγκυμοσύνης, θηλασμού ή κλιμακτηρίου (αμηνόρροια).
  • Παρατηρείται κατά τη διάρκεια της περιόδου πόνος, ναυτία, εμετός, κράμπες ή αιμορραγία (δυσμηνόρροια).

Πιθανές αιτίες Διαταραχών Περιόδου

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους αιτίες, οι οποίες ενοχοποιούνται για την πρόκληση διαταραχών στον έμμηνο κύκλο της γυναίκας. Αυτές μπορεί να είναι μια εγκυμοσύνη ή το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, μία πάθηση που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες στις μέρες μας. Παράλληλα, οι διαταραχές περιόδου μπορεί να εκφράζονται ως συμπτώματα της Κλιμακτηρίου, της χρονικής δηλαδή περιόδου που μεσολαβεί αρκετά πριν από την Εμμηνόπαυση. Στην εφηβεία, μάλιστα, τη χρονική φάση στη ζωή των κοριτσιών, η οποία συνήθως σηματοδοτεί και την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, σημειώνονται πολλές διαταραχές στον έμμηνο κύκλο, έως ότου αυτός σταθεροποιηθεί πλήρως.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, το έντονο άγχος, η εξαντλητική δίαιτα ή υπερβολική σωματική δραστηριότητα και η παχυσαρκία αποτελούν επιπλέον παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στον έμμηνο κύκλο της γυναίκας. Ταυτόχρονα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα και ιδιαίτερα τα αντισυλληπτικά φάρμακα μπορούν να διαταράξουν την ομαλότητα της περιόδου και μάλιστα μόνιμα και δομικά.

Οι υπερπλασίες, οι κύστεις, οι πολύποδες, τα ινομυώματα και οι όγκοι στη μήτρα, καθώς επίσης και οι κύστεις των ωοθηκών πολλές φορές ευθύνονται για τις διαταραχές περιόδου. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα αποτελούν έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Τέλος, η Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και η Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια επιδρούν αρνητικά στον εμμηνορρυσιακό κύκλο.

Πώς επιδρούν οι Διαταραχές περιόδου στην ψυχολογία των γυναικών;

Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας για κάθε γυναίκα. Οποιαδήποτε διαταραχή σημειωθεί στην ομαλή λειτουργία του εμμηνορρυσιακού κύκλου μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ψυχοσύνθεση και στην υγεία του οργανισμού της γυναίκας και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά της και τη συμπεριφορά της.

Αυτή η επήρεια που ασκεί ο εμμηνορρυσιακός κύκλος στη συμπεριφορά και στην καθημερινότητα, γενικότερα, της γυναίκας σχετίζεται με τον κιρκάδιο ρυθμό. Ο κιρκάδιος ρυθμός αποτελεί ένα κυκλικό πρότυπο συμπεριφοράς, σωματικών αλλαγών και ψυχικών χαρακτηριστικών που χαρακτηρίζει όλα τα έμβια όντα.

Ο κιρκάδιος ρυθμός, γνωστός και ως «βιολογικό ρολόι», συμβάλλει στη ρύθμιση κάποιων πολύτιμων και σημαντικών βιολογικά λειτουργιών, όπως είναι αυτή της έκκρισης ορμονών. Για την ακρίβεια, ως κιρκάδιος ρυθμός ορίζεται ο ημερήσιος κύκλος που τηρεί ο οργανισμός μας και χαρακτηρίζεται από ρυθμική εναλλαγή όσον αφορά τα επίπεδα των χημικών συστατικών και την ομοιόσταση τους στο σώμα μας. Μέσω αυτών των ρυθμικών κύκλων, αξιοποιείται ενέργεια για τη διεκπεραίωση κάθε δραστηριότητας. Αποστέλλονται σήματα στα κεντρικά ρολόγια, τα οποία συντονίζουν πολλές κυτταρικές λειτουργίες στους ιστούς και τα όργανά μας.

Πιο αναλυτικά, κάθε ιστός και όργανο έχει τους δικούς του κύκλους της ημέρας, οι οποίοι επιτελούν συγκεκριμένες βιολογικές λειτουργίες. Έτσι, κάθε κύτταρο του σώματος απαρτίζεται από ένα γενετικό ρολόι, το οποίο ρυθμίζει τη συμπεριφορά του κάθε κυττάρου, ιστού ή οργάνου.

Οποιαδήποτε διαταραχή παρατηρηθεί στους κιρκάδιους ρυθμούς επιδρά στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ κυττάρων και ιστών και γενικότερα προκαλεί πολλά προβλήματα στην ψυχική διάθεση και στις νοητικές λειτουργίες, απορυθμίζοντας έτσι σταδιακά  την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις λειτουργίες του σώματός μας.

Η εξαιρετικά σημαντική επίδραση του ομαλού εμμήνου κύκλου στην ψυχολογία των γυναικών εξηγείται από τη λειτουργία των ορμονών που εκκρίνονται, κατά τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας. Οι ορμόνες που εκκρίνονται, πιο συγκεκριμένα, είναι οι φυλετικές τους ορμόνες, δηλαδή τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη. Έτσι, ρυθμίζεται και η λειτουργία όλων των υπολοίπων συστημάτων του οργανισμού της γυναίκας, από τη δράση αυτών των ορμονών. Όμως τι είναι οι ορμόνες και γιατί παίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας;

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό μας, κυκλοφορούν στο αίμα μας και συντονίζουν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων κυττάρων, ιστών και οργάνων του σώματός μας. Πρόκειται για «αγγελιοφόρους», οι οποίοι μπορούν να μεταβιβάσουν διάφορες πληροφορίες από τον έναν υποδοχέα του σώματός μας στον άλλον. Η επίδραση, λόγου χάρη, της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης στους νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, φαίνεται να έχει μεγάλη σπουδαιότητα.

Η σεροτονίνη είναι μία ουσία-νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου με ορμονική δράση, που ενεργοποιεί το αίσθημα της χαράς. Αν προκύψουν προβλήματα στην ενεργοποίηση της, λόγω ανεπαρκούς λειτουργίας των γυναικείων ορμονών, τότε οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και κατάθλιψη. Εν ολίγοις, ο μηνιαίος κύκλος των αναπαραγωγικών ορμονών της γυναίκας επηρεάζει τον τρόπο μέσω του οποίου τα σήματα μεταβιβάζονται στον εγκέφαλό της.

Όταν μεταβάλλεται η λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, η οποία εξαρτάται άμεσα από τη δράση των ορμονών, τότε αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας και τις καταστάσεις. Οι αναπαραγωγικές ορμόνες, οι οποίες μεταβάλλονται ταχέως, όταν προκαλούνται διαταραχές στην περίοδο, μπορούν να προκαλέσουν καταθλιπτικές διαταραχές, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, ευσυγκινησία, κυκλοθυμία, αύξηση όρεξης, έντονη ανάγκη για αλμυρό ή γλυκό, προβλήματα στον ύπνο, κόπωση, λήθαργο και μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες. Όλα αυτά καθορίζονται από τις ορμόνες μας.

Μία γυναίκα, η οποία παρουσιάζει διαταραχές στην περίοδό της, αναρωτιέται διαρκώς για το τι φταίει και βρίσκεται σε μία κατάσταση συνεχούς προβληματισμού και περισυλλογής. Πέραν της ανησυχίας και της ψυχικής κατάπτωσης, που βιώνει καθημερινά, δεν αισθάνεται γυναίκα, αφού δεν εκκρίνονται σωστά οι ορμόνες της. Όχι μόνο μειώνεται η σεξουαλική της διάθεση, αλλά νιώθει και υπογόνιμη. Κι είναι πολύ λογικό. Όταν δεν τελείται ωορρηξία, η γυναίκα παρουσιάζει συμπτώματα υπογονιμότητας. Νιώθει ανεπαρκής, ανίσχυρη και πιστεύει ότι δεν έχει νόημα το ο,τιδήποτε.

Η ορμονική ανισορροπία αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά της και στην ψυχολογία της κι η εικόνα της παραπέμπει ορισμένες φορές σε συμπτώματα κάποιας ψυχιατρικής νόσου, η οποία, ωστόσο, δεν οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια ή σε υποκείμενη ψυχιατρική ασθένεια και τα συμπτώματα είναι κυκλικά. Σχετίζονται δηλαδή άμεσα με την έμμηνο ρύση, η οποία, μόλις ομαλοποιηθεί, φέρει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων.

Επομένως, οι Διαταραχές περιόδου δεν αποτελούν απλό πρόβλημα, το οποίο θα αποκατασταθεί από μόνο του σταδιακά, όπως πιστεύουν κάποιες γυναίκες. Πρόκειται για μία κατάσταση που έχει ισχυρό οργανικό αλλά και ψυχολογικό αντίκτυπο και γι΄ αυτό το λόγο χρήζει άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Η διαδικασία της Διάγνωσης και η σπουδαιότητα της Θεραπευτικής αντιμετώπισης

Η διάγνωση γίνεται μετά από ακριβέστατη συλλογή πολλαπλών παραμέτρων, κατά τη λήψη εκτενούς ιστορικού κάθε γυναίκας, καθώς και μέσα από την εξέταση πολλαπλών οργανικών συστημάτων. Κατόπιν, με τη βοήθεια του ενδελεχούς ελέγχου εργαστηριακών ευρημάτων από σάλιο, ούρα, αίμα, καθώς και των απεικονιστικών εξετάσεων, τίθεται η ακριβής διάγνωση και ανευρίσκεται κάθε ανεπάρκεια και ανισορροπία στον οργανισμό.

Τέλος, βάσει του συνόλου των διαγνωστικών ευρημάτων, παρέχεται στη γυναίκα το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, το οποίο καθορίζεται με γνώμονα πολλαπλές παραμέτρους, όπως η ηλικία, το φύλο, η συνολική κατάσταση της υγείας της ασθενούς και η υποκείμενη αιτία του προβλήματος, που θα ανευρεθεί. Κάθε θεραπευτική αγωγή είναι εντελώς εξατομικευμένη.

Η σωστή ρύθμιση των Ορμονών

Έχει διαπιστωθεί ότι πολλές γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εμφανίζουν ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην ψυχολογία τους όσο και στον οργανισμό τους. Η ορμονική Αποκατάσταση, όμως, μπορεί να επιτευχθεί σε οποιαδήποτε χρονική φάση της ζωής μας και μάλιστα με απολύτως φυσικό τρόπο. Χωρίς να χρειαστεί να προηγηθούν επεμβατικές μέθοδοι και χωρίς τη χορήγηση αντισυλληπτικών ή λοιπών Συνθετικών Ορμονών.

Ο Ιατρός μπορεί να υποδείξει έναν πλήρως φυσικό και εξατομικευμένο τρόπο αποκατάστασης της ορμονικής ισορροπίας κάθε οργανισμού, μέσω της χορήγησης Φυσικών «Βιομιμητικών» Ορμονών. Αυτές, εν αντιθέσει με τις συνθετικές, δεν προκαλούν παρενέργειες, γιατί έχουν την ίδια ακριβώς χημική σύσταση και δομή με τις δικές μας δηλαδή ορμόνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, αλλά και να ρυθμιστούν πλήρως τα επιθυμητά επίπεδα των ορμονών μας, «αγγίζοντας» μάλιστα τα βέλτιστα επίπεδα. Τα επίπεδα των ορμονών, δηλαδή, δε φτάνουν απλώς στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά στα καλύτερα δυνατά.

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.

Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική

Ιάτωρ
emminopausi.com
210 2204100
[email protected]
Σωρού 13, Μαρούσι 15125