Για τους περισσότερους καπνιστές, η επιθυμία για τσιγάρο είναι πανίσχυρη, αλλά κανείς δεν είναι έρμαιο αυτής της επιθυμίας. Αυτό που πρέπει να θυμάστε γενικά όταν σας έρχεται αυτή η λαχτάρα να καπνίσετε είναι ότι το συναίσθημα αυτό θα φύγει, αν αφήσετε λίγο το χρόνο να περάσει, είτε καπνίσετε εκείνη την ώρα είτε όχι.

Επίσης, να θυμάστε ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε αυτή την τάση που σας έρχεται να καπνίσετε ένα τσιγάρο, ούτως ώστε να μπορέσετε να κόψετε μια και καλή αυτή τη βλαβερή συνήθεια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ ότι κάθε φορά που αντιστέκεστε στην επιθυμία που νιώθετε να καπνίσετε, τόσο πιο κοντά είστε στην οριστική παύση του καπνίσματος και μπορεί να είναι δύσκολη η προσπάθεια σας αλλά σίγουρα αξίζει.

Διαβάστε παρακάτω δέκα τρόπους για να αντισταθείτε στην επιθυμία σας να κάνετε τσιγάρο, όπου κι αν είστε…

Καθυστερήστε το

Μόλις σας έρθει η επιθυμία να κάνετε τσιγάρο, πείτε στον εαυτό σας ότι θα πρέπει πρώτα να περιμένετε δέκα λεπτά και μετά να το ξανασκεφτείτε. Μέσα σε αυτά τα δέκα λεπτά, κάντε κάτι για να αποσπάσετε το μυαλό σας από το κάπνισμα, προκειμένου να ξεχαστείτε. Αυτό το απλό κόλπο μπορεί να είναι αρκετό για να αναχαιτίσει την επιθυμία σας για ένα τσιγάρο και είναι κάτι που μπορείτε να επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.

Μην πείτε «θα κάνω απλά ένα»

Ενδέχεται να μπείτε στον πειρασμό να πείτε στον εαυτό σας ότι θα κάνετε απλώς και μόνο ένα τσιγάρο για να σταματήσετε αυτήν την επιθυμία που νιώθετε, αλλά μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας ότι θα σταματήσετε στο ένα τσιγάρο, γιατί αυτό είναι ψέμα. Τις πιο πολλές φορές, το ένα τσιγάρο οδηγεί στο δεύτερο κι έπειτα στο τρίτο και πάει λέγοντας και χωρίς να το καταλάβετε έχετε ξαναρχίσει πολύ γρήγορα το κάπνισμα.

Αποφύγετε τους πειρασμούς

Η λαχτάρα σας για τσιγάρο πιθανόν επιστρέφει όταν επισκέπτεστε μέρη που καπνίζατε ή βιώνετε καταστάσεις στη ζωή σας κατά τις οποίες καπνίζατε. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να καπνίζατε σε ένα πάρτι ή πίνοντας ένα ποτό σε ένα μπαρ, ενώ ενδέχεται να κάνατε ένα τσιγάρο μπροστά στην τηλεόραση ή μέσα στο αυτοκίνητο οδηγώντας.

Αν θέλετε να αποφύγετε τους πειρασμούς, καταστρώστε ένα σχέδιο για το πώς θα μπορέσετε να μείνετε μακριά από χώρους και συνήθειες που σας οδηγούν και πάλι στο τσιγάρο. Οι συνήθειες σας ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν, καθώς, αν για παράδειγμα, συνηθίζατε να μιλάτε στο τηλέφωνο καπνίζοντας, μπορείτε να πάρετε ένα στυλό κι ένα χαρτί στα χέρια σας όταν μιλάτε για να απασχολήσετε τον εαυτό σας και να ξεχαστείτε από το τσιγάρο.

Ασκηθείτε

Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από την επιθυμία που έχετε να καπνίσετε, ενώ μπορεί και να μειώσει την ένταση της επιθυμίας σας. Αρκούν 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης προκειμένου να διώξετε μακριά τη λαχτάρα που σας κατακλύζει να καπνίσετε. Μπορείτε να βγείτε μια βόλτα, να περπατήσετε, να κάνετε λίγο τζόκινγκ, ενώ αν είστε στο σπίτι, κάντε λίγα push-ups, κάποια καθίσματα, επιτόπου τρέξιμο, ανεβοκατεβείτε τις σκάλες λίγες φορές και γενικά ασκηθείτε.

Αν πάλι η άσκηση δεν είναι του γούστου σας, δοκιμάστε άλλες δραστηριότητες, όπως κέντημα, πλέξιμο, αγγειοπλαστική ή κάντε δουλειές του σπιτιού, όπως σκούπισμα και ξεσκόνισμα.

Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης

Ίσως κατά το παρελθόν, το κάπνισμα να ήταν ένας τρόπος να αντιμετωπίζετε το άγχος και από μόνη της η λαχτάρα για ένα τσιγάρο να είναι ιδιαίτερα αγχωτική, όμως πρέπει να προσπαθήσετε να αντισταθείτε με κάθε τρόπο.

Δοκιμάστε να απαλλαγείτε από το στρες χρησιμοποιώντας κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, γιόγκα, ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης, μασάζ ακόμα και ύπνωση.

Καλέστε ενισχύσεις

Μιλήστε με ένα μέλος της οικογένειας σας, έναν φίλο ή μια ομάδα υποστήριξης και ζητήστε ηθική και ψυχολογική στήριξη για να αντιμετωπίσετε την επιθυμία που νιώθετε να καπνίσετε.

Πάρτε ένα τηλέφωνο κάποιον δικό σας, πηγαίνετε μαζί μια βόλτα ή απλώς περάστε λίγη ώρα λέγοντας αστεία, ενώ μπορείτε ακόμα να συμπάσχετε, αν έχετε και οι δυο την ανάγκη του τσιγάρου και προσπαθείτε να το κόψετε.

Θυμηθείτε τα οφέλη της διακοπής του τσιγάρου

Γράψτε ή πείτε φωναχτά τους λόγους για τους οποίους θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα και να αντισταθείτε στην επιθυμίας σας να ξανακαπνίσετε. Μπορεί να θέλετε να διακόψετε το κάπνισμα γιατί επιθυμείτε να νιώσετε καλύτερα, να είστε πιο υγιείς συντροφιά με τους αγαπημένους σας ανθρώπους ή ακόμα και για οικονομία, ενώ αν καπνίζατε για κάποιο λόγο κρυφά, θυμηθείτε πόσες ώρες έχετε περάσει προσπαθώντας να κρύψετε το γεγονός ότι καπνίζατε και πόσο ψυχοφθόρο ήταν αυτό.

Ψάξτε για πληροφορίες περί καπνίσματος στο διαδίκτυο

Πάρτε μέρος σε κάποιο διαδικτυακό πρόγραμμα κατά του καπνίσματος ή αρχίστε να διαβάζετε το blog κάποιου που έχει διακόψει το κάπνισμα και καταγράφει τις εμπειρίες του, ενθαρρύνοντας κι άλλους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Είναι πολύ χρήσιμο να πάρετε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποίησαν άλλοι άνθρωποι που ήταν στη θέση σας για να αντιμετωπίσουν την επιθυμία που είχαν για να καπνίσουν, καθώς μπορείτε να πάρετε κουράγιο αλλά και να εμπνευστείτε από εκείνους.

Δοκιμάστε υποκατάστατα νικοτίνης

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα νικοτίνης αντί για το κανονικό τσιγάρο, καθώς ορισμένες μορφές θεραπείας αντικατάστασης της νικοτίνης περιλαμβάνουν αυτοκόλλητα, τσίχλες και παστίλιες και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της λαχτάρας ενός τσιγάρου. Επίσης, υπάρχουν και σπρέι νικοτίνης και νικοτίνη για εισπνοή, που μπορεί να σας συνταγογραφηθούν από το γιατρό σας, αν επιθυμείτε να τα δοκιμάσετε.

Μασήστε κάτι

Βάλτε κάτι άλλο στο στόμα σας εκτός από το τσιγάρο, όπως μια τσίχλα ή ένα ζελεδάκι που μασιέται αρκετή ώρα. Επιπλέον, μπορείτε να απασχολήσετε το στόμα σας μασουλώντας καρότα, σέλερι, ξηρούς καρπούς και ηλιόσπορους, μιας κι όλες αυτές οι τροφές θα σας αποσπάσουν την προσοχή και είναι σίγουρο ότι για λίγο, τουλάχιστον, η επιθυμία για τσιγάρο θα σας περάσει.

Θυμηθείτε ότι πάντοτε είναι καλύτερα να κάνετε κάτι για να καταπολεμήσετε την επιθυμία. Μην την αφήνετε απλώς να υπάρχει, γιατί αργά ή γρήγορα, υπάρχει ο κίνδυνος να ενδώσετε στον πειρασμό κι όλος σας ο κόπος να πάει χαμένος.