Πόσο κακό κάνουν στην καρδιά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει 37 άνθρωποι


ΥΓΕΙΑ
10:44
07/11/2019
Πόσο κακό κάνουν στην καρδιά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
5
loading

Είναι πολύ νωρίς ακόμα, λένε οι επιστήμονες, να θεωρηθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μια ασφαλής εναλλακτική στο τσιγάρο, μιας και ενδέχεται να έχουν βλαπτικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των καπνιστών.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, μικροσωματίδια, μέταλλα και αρώματα, δεν πρόκειται απλώς για αβλαβή καπνό. Οι έρευνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση δείχνουν ότι τα μικροσωματίδια διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος και έχουν επιπτώσεις στην καρδιά. Τα δεδομένα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο δρ Λόρεν Γουόλντ του πανεπιστημίου του Οχάιο, βασικός συντάκτης της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ευρωπαϊκή εταιρεία καρδιολογίας (ESC) Cardiovascular Research.

Οι συντάκτες της επισημαίνουν τις επιπτώσεις της νικοτίνης, που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, αλλά και των μικροσωματιδίων που μπορούν να προκαλέσουν σκλήρυνση των αρτηριών και φλεγμονές.

Όλα αυτά υπονοούν ότι «η χρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ενδέχεται να αυξάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι συντάκτες της έρευνας ζητούν τη διενέργεια περισσότερων ερευνών για τα αρώματα που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης, αλλά και για τη μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς συνήθως εξετάζεται μόνο η βραχυπρόθεσμη χρήση τους.

Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη μακρά διαμάχη σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Από τη μία πλευρά υγειονομικές αρχές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμούν ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν εργαλείο για την πρόληψη του καπνίσματος, καθώς δεν γνωρίζουμε αρκετά για τις πιθανές τους επιπτώσεις.

Ωστόσο για τους ήδη καπνιστές η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαπτικό από το κανονικό, καθώς η νικοτίνη εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά οι χρήστες του δεν εισπνέουν τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στα κανονικά τσιγάρα.

Η διαμάχη έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της μυστηριώδους επιδημίας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ. Προς το παρόν 37 άνθρωποι έχουν πεθάνει και σχεδόν 1.900 νοσήσει από σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar φωφω

  Οτιδήποτε περιέχει τεχνητά συστατικά έχει διαφορετικότητα από τα εκ φύσεως αναλλοίωτα προϊόντα .

 2. avatar Dim Kent

  Αυτοί που πέθαναν από το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν κάτι τυπακια από αυτά που βλέπουμε στο YouTube, τα οποία βάζουν διπλές και τριπλές αντιστάσεις και τα δουλεύουν στα 100-150 Watts. Γι αυτό και βγάζουν ντουμανια σαν σύννεφα!

  1. avatar Αυτοί που πέθαναν από το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν κάτι τυπακια

   που φτιάχνανε δικά τους υγρά που περιείχαν THC

 3. avatar Nikos93

  Καθαρά κερδοσκοπικές έρευνες, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Δεν μιλάμε για ένα προϊόν που θέλει να παρασύρει αλλά για ένα προϊόν που θέλει να αποσύρει ανθρώπους από το πιο θανάσιμο κακό συνήθειο στον πλανήτη το τσιγάρο. 95% ασφαλέστερο πάρτε το χαμπάρι. Οι περισσότεροι πέθαναν στην Αμερική από μη ελεγμένα έλαια που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες από την μαύρη αγορά.

 4. avatar konos o megas

  ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ....ΕΝΟ ΤΟ 5G ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΣΕΙ,

  ΕΠΙΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΟΣΕΙΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ,ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΑΠΟ ΤΚΑΝΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ,,,,,,

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει