Άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και περνούν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους με καθιστική ζωή έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με ερευνητές του American Cancer Society.

Άνθρωποι που είναι σωματικά ενεργοί ωστόσο, έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με όσους δεν είναι, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Peter Campbell, δήλωσε ότι ένας παράγοντας θα μπορούσε να είναι ότι άνθρωποι που είναι σωματικά ενεργοί θα μπορούσαν να αναπτύξουν ένα λιγότερο επιθετικό όγκο. Επιπλέον η σωματική φόρμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθά τους ανθρώπους όταν υποβάλλονται σε αγωγή, δήλωσε.

Η άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή και μυϊκή φόρμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και βελτιώνει το σάκχαρο του αίματος, σημείωσε ο Campbell. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες ενδεχομένως θα οδηγήσουν με αρκετή σαφήνεια σε καλύτερη αντοχή για την αντιμετώπιση εγχειρήσεων ή άλλων αγωγών.

Ο Campbell δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ καθιστικής ζωής και θνησιμότητας δεν έχει κατανοηθεί καλά. Πρόσθεσε ότι ο χρόνος της καθιστικής ζωής είναι λίγο περισσότερο υποθετικός. Κατανοούμε ότι η καθιστική ζωή για μακρές περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη εικόνα ινσουλίνης και γλυκόζης.

Οι χειρότερες μετρήσεις ινσουλίνης και γλυκόζης μπορούν να ταΐσουν έναν όγκο και να αυξήσουν τον κίνδυνο υποτροπής και θανάτου.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μακρές περίοδοι καθιστικής ζωής αυξάνουν το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα του οργανισμού και επιδεινώνουν τις ισορροπίες των ορμονών, πρόσθεσε.

Τα νέα αποτελέσματα χρειάζεται να αναπαραχθούν πριν θεωρηθούν καταληκτικά αλλά είναι συνεπή με αυτά που βλέπουμε σε μη καρκινοπαθείς ασθενείς. Αν και η έρευνα υποδεικνύει σχέση μεταξύ της άσκησης και καλύτερης εικόνας δεν απέδειξε αιτιατή σχέση. Πολλές έρευνες ωστόσο ανακάλυψαν τη σχέση όχι μόνο για τον καρκίνο αλλά για καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις.

Επιπλέον, τα οφέλη της άσκησης στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και της βελτίωσης της δύναμης είναι αδιαμφισβήτητα και προσθέτουν στη γενική υγεία, δήλωσε ο Campbell. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Clinical Oncology».

Η ομάδα του Campbell συνέλεξε στοιχεία από σχεδόν 2.300 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου που δεν είχε εξαπλωθεί πέρα από το παχύ έντερο. Κατά τη διάρκεια 16 ετών παρακολούθησης περισσότεροι από 800 ασθενείς πέθαναν, σχεδόν 400 από αυτούς από καρκίνο παχέος έντερου και οι υπόλοιποι από άλλα αίτια.

Η ομάδα του Campbell ανακάλυψε ότι άνθρωποι που ασκούνταν περισσότερο είχαν περίπου 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους ασκούνταν λιγότερο.

Η καθιστική ζωή για 6 ή περισσότερες ώρες την ημέρα κατά το χρόνο αναψυχής συνδέθηκε με 36% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα, ανακάλυψε η έρευνα.

Πηγή: iatronet.gr