Μετά την υγειονομική βόμβα που έχει ξεσπάσει με τις οροθετικές που έχουν εντοπιστεί σε οίκους ανοχής αλλά και τους περισσότερους από 4.000 πελάτες που αναζήτησαν λίγες στιγμές ηδονής σε κάποιο πορνείο κάνοντας σεξ χωρίς να πάρουν τις κατάλληλες προφυλάξεις και τώρα σπεύδουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να εξεταστούν, το θέμα της μετάδοσης του ιού του AIDS είναι, ίσως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο προσκήνιο.

Ο HIV είναι ένας ιός που δεν φεύγει ποτέ. Όπως λένε οι ειδικοί, είναι ένας ρετροϊός, έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγράφαση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός, όπως λένε οι ειδικοί, εκτός από το αίμα, περιέχεται και στο σπέρμα καθώς και στα προσπερματικά υγρά, στη βλέννη του ορθού και στα κολπικά υγρά.

Περιέχεται επίσης και στο σάλιο αλλά σε ποσότητες που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι ικανές για τη μετάδοσή του.

Εάν για παράδειγμα, κάποιος βλεννογόνος ή πληγή στο δέρμα μας έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα, σπέρμα και τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό και δυνατό να μολυνθούμε.
Από τις σεξουαλικές πράξεις, οι πιο επικίνδυνες για τη μετάδοση του HIV είναι ο κολπικός και ο πρωκτικός έρωτας και για τους δύο συντρόφους.

Και το μόνο σίγουρο είναι ότι για αυτόν που διεισδύει, το αν θα εκσπερματώσει ή όχι δεν έχει καμία διαφορά. Ο κίνδυνος να κολλήσει παραμένει ο ίδιος.

Το στοματικό σεξ πάντως δεν θεωρείται σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου. Για εκείνον που του κάνουν, δεν υπάρχει κίνδυνος. Όμως, αυτοί που κάνουν στοματικό έρωτα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν υπάρχουν πληγές στο στόμα τους (άφθες, ουλίτιδα, πρόσφατο βούρτσιμα ή οδοντικό νήμα δύο ώρες πριν και μετά, επίσκεψη στον οδοντίατρο λίγες ώρες νωρίτερα, εξαγωγή δοντιού, τραυματισμός γλώσσας) και ο άλλος εκσπερματώσει μέσα στο στόμα του. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης του HIV σε αυτόν που δέχτηκε σπέρμα με αυτό τον τρόπο.

Επίσης, τα κολπικά υγρά και το αίμα της περιόδου περιέχουν τον HIV και έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης του ιού σε άνδρες από τις συντρόφους τους μέσω στοματικού σεξ.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται σωστή χρήση προφυλακτικού, η οποία ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Και στο στοματικό σεξ, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, πρέπει να αποφεύγεται η εκσπερμάτωση στο στόμα