Προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ φαίνεται πως παρέχει μια πρωτεΐνη που παράγεται κατά τη νόσηση του οργανισμού από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Research, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να έχουν προβλήματα μνήμης όμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ.

Στην συνέχεια τους χορήγησαν την πρωτεΐνη καθώς και σε ομάδα υγιών τρωκτικών. Δυο άλλες ομάδες τρωκτικών πήραν εικονικό σκεύασμα ανεξαρτήτως προβλημάτων μνήμης.

Μετά από 20 ημέρες, τα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ που είχαν πάρει την πρωτεΐνη GM-CSF είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης και μάθησης, και είχαν όμοιες επιδόσεις με τα συνομήλικα τρωκτικά που δεν είχαν εξαρχής νοητικά προβλήματα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προσελκύει μαζικά τα μικρογλοία από την περιφερική ροή αίματος, τα οποία στην συνέχεια κάνουν επιθέσεις στις χαρακτηριστικές πλάκες που σχηματίζονται στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη χρησιμοποιείται ήδη στη θεραπεία κατά του καρκίνου