Οι γυναίκες που υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σεξουαλικές διαταραχές, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι πάνω από το 90% των γυναικών που επιζητούν θεραπεία για ημικρανίες, παρουσιάζουν χαμηλότερη σεξουαλική ορμή και το 29% εξ αυτών δηλώνει ότι ανησυχεί για τη κατάσταση.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι πονοκέφαλοι αυξάνουν τα αίσθημα του άγχους, ενώ οι ημικρανίες προκαλούν σωματικό πόνο και μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Παβίας στην Ιταλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι συχνές ημικρανίες μεταξύ των γυναικών συνδέονται άμεσα με σεξουαλικές διαταραχές».

Στη μελέτη συμμετείχαν 100 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για χρόνιους πονοκεφάλους, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη.

Οι περισσότερες εξ αυτών υπέφεραν από ημικρανίες ή χρόνιους πονοκεφάλους (που σημαίνει ότι υποφέρουν από πονοκέφαλο περισσότερο από 15 ημέρες το μήνα).

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν νευρολογικές εξετάσεις στις γυναίκες και αξιολόγησαν το ιατρικό ιστορικό τους. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν, επίσης, ερωτηματολόγια σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή.

Από τις 100 γυναίκες, οι 91 εξ αυτών παρουσίασαν διαταραγμένη σεξουαλική ζωή και τα αποτελέσματα ξεπερνούσαν το φυσιολογικό πλαίσιο.

Το 20% παρουσίασε χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, η οποία μάλιστα προκαλεί και αναπαράγει το άγχος. Το 17% των γυναικών ανέφερε ότι είχε χαμηλή σεξουαλική ορμή.