Αυγά, κοτόπουλο, ψάρια και όσπρια «θωρακίζουν» τη μνήμη μας σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην «Αμερικανική
Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής».

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης διαπίστωσαν πως τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μία βιταμίνη που ονομάζεται χολίνη και η οποία μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τις συνέπειες του γήρατος.

Όσοι τρώνε άφθονη χολίνη αποδίδουν καλύτερα στα τεστ μνήμης και έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αλλοιώσεις στον εγκέφαλο οι οποίες σχετίζονται με την άνοια, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο, προσθέτουν πως δεν θα πρέπει να θεωρήσει κανείς πως βρέθηκε το μαγικό χάπι κατά της άνοιας.

«Νομίζω πως το μήνυμα είναι περισσότερο να φροντίσουμε να τρώμε υγιεινά και ισορροπημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 1.400 εθελοντές, ηλικίας 36 έως 83 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής την περίοδο 1991-1995 και χρόνια αργότερα υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και νοητικών δεξιοτήτων. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Όπως έδειξε η ανάλυση, οι άντρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν την περισσότερη χολίνη είχαν τις καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα τεστ – ακόμα και όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μνήμη, όπως το μορφωτικό επίπεδο και η κατανάλωση λίπους και θερμίδων.