Εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως προσβάλλει η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και προβλέπεται ότι έως το 2020 θα συνιστά την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου.

Σήμερα πάσχουν από αυτή την ασθένεια στις ΗΠΑ περισσότερα από 12 εκατομμύρια ή το 7% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ 12 ακόμα εκατομμύρια άτομα πιθανότατα πάσχουν από τη νόσο χωρίς να έχουν, ωστόσο, διαγνωστεί. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι προσβάλλεται το 4-7% των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προβλέπεται ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια θα αυξηθεί περισσότερο από 30% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, εκτός αν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου.

Τα σημαντικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS) για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το οποία πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ.

Η κύρια αιτία της ασθένειας είναι το κάπνισμα. Οι γυναίκες και οι άνδρες καπνιστές είναι 13 και 12 φορές αντίστοιχα πιθανότερο να καταλήξουν σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Εκτός από το κάπνισμα η αποφρακτική πνευμονοπάθεια σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ή την έκθεση σε ρυπογόνους παράγοντες στον χώρο της εργασίας,. Ο ασθενής υποφέρει από δύσπνοια ενώ σταδιακά χάνει την ενεργητικότητά του.

Η αποφρακτική πνευμονοπάθεια μπορεί να διαγνωστεί με σπιρομέτρηση, η οποία μετρά την ποσότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα, καθώς και την ταχύτητα της εκπνοής του αέρα. Τα περισσότερα άτομα δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να προχωρήσει σημαντικά η νόσος. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει θεραπεία, εμ τη θεραπευτική αγωγή να εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών.