Όλοι σας έχετε ακούσει για δίαιτες που περιλαμβάνουν λίγους υδατάνθρακες, αλλά τι θα λέγατε για διατροφή που αποφεύγει το διοξείδιο του άνθρακα ή το περιλαμβάνει; Αυτή την τρελή ιδέα επεξεργάζονται τα τελευταία χρόνια Κινέζοι επιστήμονες.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας Tianjin σε συνεργασία με το τμήμα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) χρησιμοποίησαν τον βιομετασχηματισμό in vitro (ivBT), δηλαδή μια μέθοδο που δημιουργεί χρήσιμα μόρια εκτός ζωντανών οργανισμών με τη χρήση ενζύμων, ώστε να μετατρέψουν τη μεθανόλη σε λευκή ζάχαρη.

Χωρίς να χρησιμοποιήσουν γεωργικές εκτάσεις ή καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου και ζαχαρότευτλων υποστήριξαν ότι η δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία. «Η τεχνητή μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε τρόφιμα και χημικές ουσίες προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την αντιμετώπιση τόσο των περιβαλλοντικών όσο και των πληθυσμιακών προκλήσεων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ουδετερότητα του άνθρακα», έγραψαν οι επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Bulletin.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Interesting Engineering η μέθοδος ivBT δεν βασίζεται στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλων, που με τη σειρά τους απαιτούν τεράστιες ποσότητες γης και νερού. Αντιθέτως, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένζυμα για να μετατρέψουν τη μεθανόλη, η οποία μπορεί να παραχθεί από βιομηχανικά απόβλητα ή με χημική επεξεργασία του διοξειδίου του άνθρακα, σε σύνθετα σάκχαρα.

Το σύστημα αυτό δεν παράγει μόνο σακχαρόζη, αλλά μπορεί και να προσαρμοστεί για τη δημιουργία άλλων σημαντικών υδατανθράκων, όπως η φρουκτόζη και το άμυλο. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα στην παραγωγή τροφίμων απευθείας από χημικές ουσίες, παρακάμπτοντας την παραδοσιακή γεωργία.

Σε περίπτωση που μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος, αναμένεται να φέρει επανάσταση, καθώς θα αλλάξει τα πάντα, είτε σε συνήθειες, είτε στην ίδια την αγορά. Π.χ. Η Κίνα καλλιεργεί ζαχαροκάλαμα και ζαχαρότευτλα, αλλά λόγω αυξημένης ζήτησης εισάγει περίπου 5 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης κάθε χρόνο.

Το εγχείρημα αν και παράξενο, στηρίζεται στο γεγονός ότι η γεωργία βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του πληθυσμού. Οι ερευνητές λοιπόν αναζητούν επειγόντως πιο αποτελεσματικές και επεκτάσιμες εναλλακτικές λύσεις για την καλλιέργεια τροφίμων. Μετά τις ιδέες για τρόφιμα από έντομα, όπως κατσαρίδες, σκουλήκια και σκόρους, τώρα προστίθεται και εκείνη για τροφές από διοξείδιο του άνθρακα.