Οι Αμερικανοί εκτίθενται άθελά τους σε μελάνια για τατουάζ, που περιέχουν χημικές ουσίες, οι οποίες βλάπτουν τα όργανα, όπως αποκάλυψε μια νέα ανησυχητική έρευνα. Μια ανάλυση 54 μελανιών, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ινστιτούτα τατουάζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψε ότι τα 45 από αυτά περιέχουν μη καταχωρημένα πρόσθετα ή χρωστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων χημικών, που είναι γνωστό ότι ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το πιο κοινό πρόσθετο είναι η πολυαιθυλενογλυκόλη, μια ένωση που μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Τα πολλαπλά μελάνια περιέχουν επίσης 2-φαινοξυαιθανόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει τοξικές επιδράσεις. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας καταγράφει τον ερεθισμό των πνευμόνων και του ήπατος, καθώς και βλάβες στα νεφρά και το νευρικό σύστημα, ως πιθανές επιπτώσεις.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Jonn Swierk από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Binghamton, δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Analytical Chemistry.

Ο Swierk και η ομάδα του δήλωσαν ότι στόχος τους δεν είναι να προειδοποιήσουν τους Αμερικανούς με τατουάζ, αλλά να αυξήσουν τη διαφάνεια γύρω από δημοφιλή προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα στούντιο τατουάζ. «Ελπίζουμε οι κατασκευαστές να το εκμεταλλευτούν ως ευκαιρία, για να επαναξιολογήσουν τις διαδικασίες τους και οι καλλιτέχνες και οι πελάτες να το δουν ως ευκαιρία για να πιέσουν για καλύτερη επισήμανση και κατασκευή», είπε.

Πέρυσι, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε προσχέδιο οδηγιών προς τους κατασκευαστές και τους διανομείς μελανιού για τατουάζ, για να βοηθήσει στην αναγνώριση καταστάσεων στις οποίες το μελάνι τατουάζ μπορεί να μολυνθεί με μικροοργανισμούς και να είναι δυνητικά επιβλαβές για την υγεία. Μεταξύ 2003 και 2023, οι εταιρείες πραγματοποίησαν 18 ανακλήσεις μελανιών για τατουάζ, που ήταν μολυσμένα με μια ποικιλία μικροοργανισμών, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις. Ωστόσο, τα τατουάζ ελέγχονται ως καλλυντικό προϊόν στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συστατικά δε χρειάζεται να εγκρίνονται από τον FDA πριν από τη χρήση. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε απαγόρευση δύο κοινώς χρησιμοποιούμενων πράσινων και μπλε μελανιών το 2022, αφού οι ρυθμιστικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι περιείχαν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ. Σχεδόν οι μισοί από όλους τους ενήλικες 30 έως 49 ετών έχουν τατουάζ, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Τα μελάνια τατουάζ αποτελούνται από δύο στοιχεία, μια χρωστική ουσία και ένα διάλυμα φορέα. Η χρωστική μπορεί να είναι μια μοριακή ένωση, όπως μια μπλε χρωστική ή μια στερεή ένωση, όπως το διοξείδιο του τιτανίου. Το διάλυμα φορέα, από την άλλη πλευρά, μεταφέρει τη χρωστική ουσία στο μεσαίο στρώμα του δέρματος. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη του είδους της, που εξετάζει χρωστικές σε μελάνια που πωλούνται στις ΗΠΑ. «Αυτά παραμένουν στο δέρμα, [μαζί] με τη συσκευασία του φορέα, στην οποία αιωρείται η χρωστική ουσία», μεταδίδει η New York Post.

«Στόχος μας είναι μέσα από αυτήν την έρευνα να βοηθήσουμε τους καλλιτέχνες και τους πελάτες τους», είπε ο Swierk. «Οι καλλιτέχνες τατουάζ είναι σοβαροί επαγγελματίες, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτή την τέχνη και θέλουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πελάτες τους».