Η κράτηση των μεταναστών που αιτούνται άσυλο δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της επιτρόπου, αρμόδιας για θέματα μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, ο κ. Τσερκόνε υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει επισημάνει στις ελληνικές Αρχές πως η κράτηση των μεταναστών στη χώρα γίνεται συχνά «χωρίς διακρίσεις» και η κράτηση των μεταναστών που έχουν κάνει αίτηση ασύλου, δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η κράτηση των μεταναστών που αιτούνται άσυλο επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όσον αφορά την κράτηση των παράνομων μεταναστών, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να σέβονται τα μέτρα που προβλέπονται στην οδηγία επαναπροώθησης. Επισήμανε, δε, ότι σύμφωνα με αυτή την οδηγία, το μέγιστο χρονικό διάστημα κράτησης λαθρομεταναστών είναι έξι μήνες, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις η κράτησή τους μπορεί να φτάσει τους 18 μήνες.

Τέλος, ο κ. Τσερκόνε σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει στις ελληνικές Αρχές την κατασκευή «ανοιχτών» κέντρων, με κοινοτικούς πόρους οι οποίοι δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί, για τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο.