Υπ. Παιδείας: Δε θα κάνουμε εύκολες μετεγγραφές

Επανεξέταση του πλαισίου των μετεγγραφών


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
16:44
11/02/2015
Υπ. Παιδείας: Δε θα κάνουμε εύκολες μετεγγραφές
1
loading

Θα ξαναδούμε τις μετεγγραφές από την αρχή δήλωσε ο υπουργός Παιδείας σε τηλεοπτική του συνέντευξη τηλεόραση του ΣΚΑΪ ενώ επεσήμανε ότι «δε θα κάνουμε εύκολες μετεγγραφές . Όσοι δίνουν σε πανεπιστήμια της περιφέρειας και επιτυγχάνουν σε αυτά θα τους ζητήσουμε και σε αυτούς και τις οικογένειές τους να το λάβουν υπόψη όταν τα επιλέγουν αυτά τα πανεπιστήμια σε σχέση με τις δυνατότητές τους να φοιτήσουν σε αυτά».

«Δεν μπορούν όλοι να έρθουν στην Αθήνα και να εξαφανιστούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια ούτε τα πανεπιστήμια του κέντρου να απορροφήσουν τόσους φοιτητές» ανέφερε ο κ. Μπαλτάς ενώ όσον αφορά τους αιώνιους φοιτητές ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα επανεγγραφούν μαζικά αιώνιοι φοιτητές.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι ότι ανάμεσα στους αιώνιους φοιτητές που διεγράφησαν υπάρχουν ενδεχομένως περιπτώσεις που διεγράφησαν αδίκως γιατί είχαν κάποια κωλύματα σε σχέση με την κανονική παρακολούθηση των μαθημάτων. Θα προσπαθήσουμε να τους βρούμε έναν, έναν μετά από μια γενική πρόσκληση ότι υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να ολοκληρώσετε κάποιες σπουδές που οι δυσκολίες της ζωή σας απέτρεψαν να τις ολοκληρώσετε. Ή δυνατόν έναν έναν ή με προσωπική συνέντευξη, συζήτηση να δούμε και το πρόβλημα και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει ο επανεγγραφόμενος για να ολοκληρώσεις τις σπουδές του» ανέφερε ο κ. Μπαλτάς.

Στην προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει τα εξής:
Εδώ μπαίνει το μεγάλο ψευδοπρόβλημα των «αιωνίων». Είναι ψευδοπρόβλημα γιατί από τους αιωνίους κάποιοι έχουν αποβιώσει. Από τους αιωνίους κάποιοι έχουν μεταναστεύσει, από τους αιωνίους κάποιοι έχουν κάνει τελείως διαφορετικές δουλειές. Πρέπει να βρούμε όμως ποιοι έχει νόημα αν θελήσουν να μπορούν να επιστρέψουν.

Και αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει σε προσωποποιημένη βάση με τη βοήθεια του νέου είδους διοικητικού προσωπικού που θα έχουμε στα πανεπιστήμια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar Γ.Κ.

  Οι μετεγγραφές δόθηκαν για πρώτη φόρα το 1979 μόνο στους πολύτεκνους για καθαρά δημογραφικούς λόγους, κανείς δεν νομίζω ότι είσαι αντίθετος με το να περιλαμβάνει και άλλες κατηγορίες το μέτρο αυτό αρκεί βέβαια να μπορούν να ανταποκριθούν τα ιδρύματα και να μην γίνεται σε βάρος των πολυτέκνων. Στην πραγματικότητα όμως αυτό ακριβώς γίνεται.
  Με τις περσινές μετεγγραφές με κύριο κριτήριο το κατά κεφαλήν εισόδημα, σε μία χώρα όπου φοροδιαφεύγει, οι μετεγγραφές δόθηκαν όπου να ‘ναι. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ακόμα περιμένουμε να δημοσιευτούν τα περσινά αποτελέσματα των μετεγγραφών.
  Κατά την προεκλογική περίοδο είχε διαβεβαιωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο προεδρείο της ΑΣΠΕ ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες που έγιναν εις βάρος των πολυτέκνων.
  Έχει φτάσει η ώρα όπου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να άρει τις αδικίες στις μετεγγραφές των πολύτεκνων και υπέρ πολύτεκνων φοιτητών. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου παιδείας παρά τα μεγάλα της λόγια για στήριξη των πολυτέκνων κατάφερε να στερεί το δικαίωμα της μόρφωσης
  • Στους πολύτεκνους φοιτητές των προηγούμενων ετών οι οποίοι αν και έκανα αίτηση για μετεγγραφή και πληρώντας το κριτήριο του κατά κεφαλήν εισοδήματος, η αίτηση τους απορρίφτηκε «λόγο κάλυψης του ποσοστού».
  • Στους πολύτεκνους επιτυχόντες με το 10% όπου τους εξαίρεσαν από την ρύθμιση των μετεγγραφών, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού πρώτα οι φοιτητές είχαν προχωρήσει στην διαδικασία διαγραφής τους από την προηγούμενη σχολή τους.
  • Στου πολύτεκνους φοιτητές των Αρχιτεκτονικών σχολών του ΑΠΘ και του ΕΜΠ
  • Σε πολύτεκνους φοιτητές ισχυριζόμενοι ηλικιακά όρια στις μετεγγραφές, αγνοώντας την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
  Και όλ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει