Παράλληλα με το θεσμό του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» θα λειτουργεί το πρόγραμμα της «Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης» όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του υφυπουργού Παιδείας, ενώ οι προσλήψεις στο «Κοινωνικό Φροντιστήριο» πιθανόν να γίνονται με κριτήρια ΟΑΕΔ και όχι με βάση τη σειρά των εκπαιδευτικών στον πίνακα αναπληρωτών αφού ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε για τις προσλήψεις «δεν θα μείνουμε, στο γνωστό πίνακα που υπάρχει».

Ο υφυπουργός έκανε μια αναδρομή στο θεσμό της «Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης» που ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς εξελίχθηκε σε μέσο χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και κατασπατάλησης χρημάτων, αφού όπως δήλωσε στη Βουλή δημιουργούνταν εικονικά τμήματα, οι έλεγχοι δεν κατέγραφαν τα προβλήματα, υπήρχε αδιαφάνεια στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, ενώ ακόμα και τα ταξί χρέωναν διπλά δρομολόγια.

Όλα αυτά οδήγησαν στον εκφυλισμό του θεσμού στην απώλεια της χρηματοδότησής του και στη διακοπή του το 2008.

Το πρόγραμμα της «Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης» αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησε εκ νέου η υλοποίησή του με τη διδασκαλία σε αυτό μονίμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών που δεν συμπληρώνουν το ωράριο τους.

Λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών για να διδάξουν στο πρόγραμμα καθώς απαιτεί παραμονή πέρα της λήξης των μαθημάτων ο κ. Κεδίκογλου προτείνει να μπει η πρόσθετη διδασκαλία στα κριτήρια αξιολόγησης και «γιατί όχι να προηγείται έναντι άλλων προγραμμάτων στη συμπλήρωση ωραρίου». Επίσης ανέφερε ότι μετά από ενέργειές του η «Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη» πέρασε στις επιλέξιμες δαπάνες και πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα για τη χρηματοδότηση του θεσμού.

Τα 8 βασικά σημεία για το κοινωνικό φροντιστήριο όπως εξάγονται από τα λεγόμενα του κ. Κεδίκογλου είναι τα ακόλουθα:

1. Θα εφαρμοστεί σε ορισμένες πόλεις πιλοτικά.

2. Θα ξεκινήσει το τελευταίο τετράμηνο (πιθανόν Φεβρουάριο).

3. Θα αφορά τους μαθητές του λυκείου.

4. Θα δημιουργηθούν μικρά τμήματα κάτω των 10 ατόμων.

5. Προσλήψεις πιθανόν εκτός πίνακα αναπληρωτών.

6. Θα εργαστούν νέοι άνεργοι εκπαιδευτικοί και μακροχρόνια άνεργοι.

7. Επιλογή μαθητών με κοινωνικοοικονομικούς δείκτες.

8. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ.


Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος