Αντίξοες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν τη μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο. Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονταν στα χωριά Μαλώνα και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και ομάδες εθελοντών προσπαθούσαν να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς ώστε να μην κατευθυνθεί σε άλλες δασικές περιοχές.

Στο Μάσσαρι η εικόνα ήταν ελαφρώς βελτιωμένη από νωρίτερα, όταν οι φλόγες έφτασαν στις αυλές σπιτιών ενώ έκαψαν δάσος και χαμηλή βλάστηση, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Μέτωπο υπάρχει και στο Βάτι, ενώ αναζωπυρώσεις προκύπτουν συχνά – πυκνά από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα. Σπίτια αλλά και καταστήματα κάηκαν τη νύχτα στο Ασκληπίειο.

«Βροχή» τα μηνύματα του 112

Οι κάτοικοι σε Κάλαθο, Μαλώνα, Μάσσαρη, Γεννάδι και Βατί κλήθηκαν σήμερα με μηνύματα του 112 να εγκαταλείψουν τις περιοχές. Η φωτιά κατευθύνονταν με τρομακτική ταχύτητα προς τα χωριά καθώς οι άνεμοι που πνέουν στο νησί συνέχιζαν να είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Με τη μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, του ντόπιο πληθυσμού και του υπουργείου Εξωτερικών εξασφαλίστηκαν η ομαλή και ασφαλής απομάκρυνση σχεδόν 19.000 ανθρώπων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων από σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουλίου η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου. Έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα, σε 24ωρη βάση, με 3 γραμμές επικοινωνίας (210-3681730, 1350, 1259).

Μέχρι σήμερα οι Ακόλουθοι Υπηρεσίας έχουν διαχειριστεί περισσότερες από 2.500 κλήσεις ξένων υπηκόων, στους οποίους προσφέρθηκε συνδρομή. Τα αιτήματά τους αφορούν ως επί το πλείστον στη διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με τις Πρεσβείες τους, τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας και την παροχή πληροφοριών για τον τρόπο αναχώρησής τους από τη Ρόδο. Τα στελέχη της ΜΔΚ απαντούν επίσης σε ερωτήματα σχετικά με την αντικατάσταση απωλεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων και την παροχή ενημέρωσης για τις επικρατούσες συνθήκες στη Ρόδο.

Αποσυμφόρηση στους χώρους φιλοξενίας

Λίγες εκατοντάδες φιλοξενούμενοι παραμένουν αυτή τη στιγμή στους περισσότερους από 30 δημοτικούς/ δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους που εξασφάλισαν οι αρχές για την προσωρινή στέγαση πολιτών και επισκεπτών στη Ρόδο, καθώς σε συνεννόηση με τους ξενοδόχους του νησιού διασφαλίστηκε η απορρόφηση μεγάλου αριθμού ατόμων σε διαθέσιμα δωμάτια και δευτερευόντως σε σπίτια που προσέφεραν εθελοντές.

Στην ουσία η αποσυμφόρηση των χωρών φιλοξενίας και η μεταφορά τουριστών σε δωμάτια ξενοδοχείων αφενός ισοδυναμεί με την επιτυχημένη λήξη του αγώνα που δόθηκε το προηγούμενο διήμερο ώστε να εξασφαλιστεί η φροντίδα όλων των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες ή τα καταλύματα τους λόγω της πυρκαγιάς, αφετέρου συνιστά το πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και της τουριστικής βιομηχανίας στο νησί.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο Βενετόκλειο κλειστό γυμναστήριο και στο κλειστό γήπεδο της Καλλιθέας, που ήταν δύο από τις πολυπληθέστερες δομές, στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας βρίσκονταν εκεί 24 και 30 άτομα αντίστοιχα.

Άλλοι μεγάλοι χώροι, όπως το κατάστημα εστίασης Rodini, ήταν άδειοι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου δεν υπάρχει εν ενεργεία ξενοδοχείο – κατάλυμα στο νησί που να μην έχει προσφέρει έστω μία κλίνη στην προσπάθεια αυτή, με τους φιλοξενούμενους που βρήκαν δωμάτια να υπολογίζονται σε χιλιάδες.

Στους περισσότερους χώρους οι εθελοντές είναι πλέον περισσότεροι από τους φιλοξενούμενους, ενώ μεγάλες ποσότητες τροφίμων, εμφιαλωμένου νερού και ειδών καθαρισμού παραμένουν διαθέσιμες σε περίπτωση που οι δομές χρειαστεί να υποδεχτούν εκ νέου κατοίκους και τουρίστες.

Άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Ρόδο

Εντολή να προχωρήσει άμεσα το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ρόδο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ το αρμόδιο κλιμάκιο του ασφαλιστικού οργανισμού θα ξεκινήσει από αύριο τις απαραίτητες διαδικασίες σε όλες τις πληγείσες περιοχές του νησιού.

Αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες οριοθετήσεις και επισημάνσεις των καλλιεργειών, οι οποίες επλήγησαν και έλεγχος κατά σειρά για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, για καταστροφές παγίου κεφαλαίου, για απώλειες φυτικού κεφαλαίου, ενώ από την πλευρά τους οι πληγέντες παραγωγοί – κτηνοτρόφοι να υποβάλουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η διαδικασία καταγραφής θα διαρκέσει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών και την αναγγελία της υποβολής δηλώσεων. Κατόπιν ανάλυσης και συνδυασμού των δορυφορικών εικόνων και των δηλώσεων ζημίας, ο οποίες θα έχουν υποβληθεί, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων -αρχείο δικαιούχων παραγωγών- για να προχωρήσει η καταβολή της προκαταβολής, με τον συνυπολογισμό στρεμμάτων και αριθμού δένδρων των αγροτεμαχίων, τα οποία έχουν πληγεί. Τέλος, μετά την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου θα καταβληθούν άμεσα οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

Επιπλέον πτήσεις οργανώνει η TUI για επαναπατρισμό Γερμανών και Βρετανών

Η TUI ανακοίνωσε σήμερα νωρίς το απόγευμα ότι θα διαθέσει έξι επιπλέον αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό Γερμανών και Βρετανών τουριστών από τη Ρόδο.

Μια άλλη πτήση της TUI θα μεταφέρει Δανούς τουρίστες πίσω στο Μπιλούντ, τόνισε σε ανακοίνωση του το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Ευρώπης.

«Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και έχουν προγραμματιστεί επιπλέον πτήσεις, ενημερώνουμε τους πελάτες μας και οργανώνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο Τόμας Ελερμπερκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της TUI.

Συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή της Καρύστου και συγκεκριμένα στο χωριό Πλατανιστός, στο οποίο πριν λίγη ώρα έφτασε οι φλόγες. Κάποια σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν και πολλά νεκρά ζώα. Πληροφορίες που ήθελαν νωρίτερα ένα άτομο να αγνοείται δεν επιβεβαιώνονται από την Αστυνομία

Την ίδια ώρα, οι πολίτες ενημερώνονται με μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Οι εικόνες, δυστυχώς, είναι αποκαρδιωτικές, με χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, παρθένα δάση παραδομένα στις φλόγες και σπίτια, περιουσίες και κόπους ολόκληρης ζωής να έχουν γίνει στάχτη.

Μεταβάλλεται συνεχώς η κατάσταση στην Κάρυστο

Μεταβάλλεται η κατάσταση από ώρα σε ώρα στην Κάρυστο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν της αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς, ενώ οι εναέριες που παραμένουν στην περιοχή, δίνουν πραγματική μάχη σ’ ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους κατοίκους «οι εναέριες δυνάμεις προλάβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού». Ο Περιφερειάρχης Στερεάς δεν κρύβει την αγωνία του για την νύχτα, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής» όπως σημειώνει.

Οι άλλες φωτιές

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις μπόρεσαν και περιόρισαν τη φωτιά στον Κοντοδεσπότι της Εύβοιας και ήδη την έχουν οριοθετήσει, ενώ πριν λίγο οριοθέτησαν άλλη μία φωτιά που εξερράγη στη Ριτσώνα της Εύβοιας και χρειάστηκε επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

Στη Θήβα, που η φωτιά ήταν μέσα σε αστική περιοχή, κοντά στο άλσος της Αγίας Τριάδας στην πόλη, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές, έκαναν ρίψεις και δύο αεροσκάφη, με συνέπεια να περιορίσουν σχεδόν άμεσα την επέκταση της φωτιάς. Οι πυροσβέστες ήδη επιχειρούν στο συγκεκριμένο σημείο για να ελέγξουν πιθανές αναζωπυρώσεις.