Έχετε ακούσει σίγουρα κάποια από τα πιο δημοφιλή συστατικά για την περιποίηση της επιδερμίδας και γνωρίζετε ήδη τη σημασία της προσθήκης τους στην καθημερινή ρουτίνα σας. Ανάμεσά τους η βιταμίνη C που φωτίζει το δέρμα, η ρετινόλη που απολεπίζει και το υαλουρονικό οξύ που «γεμίζει» τα κενά. Ωστόσο, γνωρίζετε πόσο καλά αυτά τα υπερδύναμα συστατικά συνεργάζονται με άλλα;

Η Vogue India αποκαλύπτει τους τέσσερις συνδυασμούς δραστικών συστατικών που αξίζει να εφαρμόσετε στην επιδερμίδα σας, χωρίς να φοβάστε ότι θα την βλάψετε.

Βιταμίνη C & Φερουλικό οξύ

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως οι υπεριώδεις ακτίνες, η βρωμιά και η ρύπανση, καθώς και οι ελεύθερες ρίζες. «Βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και στη μείωση των ορατών σημείων γήρανσης», λέει η δερματολόγος Dr Geetika Mittal Gupta, ιδρυτής της ISAAC Luxe. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η πιο ισχυρή μορφή της βιταμίνης C είναι ευάλωτη στο φως, τη θερμότητα και τον αέρα. Το φερουλικό οξύ συμβάλλει στη σταθεροποίησή της και αυξάνει, επίσης, τη φωτοπροστασία της.

Βιταμίνη C & βιταμίνη Ε

Βιταμίνη C

«Η βιταμίνη Ε είναι σπουδαία από μόνη της, αλλά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της φωτοβλάβης απ’ ό,τι μόνη της», σημειώνει η Dr. Gupta. Και οι δύο λειτουργούν αναιρώντας τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά η καθεμία καταπολεμά διαφορετικούς τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας. Σύμφωνα με τη Dr. Gupta, προσθέτοντας και τις δύο στη ρουτίνα σας ή χρησιμοποιώντας προϊόντα που περιέχουν και τις δύο, δίνετε στο δέρμα σας διπλάσια αντιοξειδωτικά πυρομαχικά για να καταπολεμήσει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Υαλουρονικό οξύ & βιταμίνη C

Υαλουρονικό οξύ

Η χρήση της φωτεινής βιταμίνης C με υαλουρονικό οξύ είναι ο ταχύτερος τρόπος για να αποκτήσετε ισορροπημένη και λαμπερή επιδερμίδα. Το αποτέλεσμα είναι ένα κοκτέιλ που εξομαλύνει άμεσα την υφή του δέρματος και μειώνει ορατά τις λεπτές γραμμές, ενώ βελτιώνει, επίσης, την εμφάνιση της λάμψης και της υφής του δέρματος. Εάν χρησιμοποιείτε δύο διαφορετικά προϊόντα, η βιταμίνη C πηγαίνει πρώτη. Το χαμηλό pH σημαίνει ότι διεισδύει γρήγορα στο δέρμα.

Ρετινοειδή & Πεπτίδια

Υαλουρονικό οξύ

Είναι μια πολύ καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε τόσο μια κρέμα νύχτας με βάση τα ρετινοειδή όσο και με βάση τα πεπτίδια. Όπως τονίζει η Dr Gupta «Λαμβάνετε τα αποτελέσματα οικοδόμησης κολλαγόνου του ρετινοειδούς, αλλά λειτουργεί, επίσης, για να βελτιώσει τη διείσδυση της κρέμας πεπτιδίων, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σφριγηλότητας του δέρματος. Οι πεπτιδικές κρέμες περιέχουν πολλά μαλακτικά, ενυδατικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ερεθιστικών παρενεργειών που συχνά συνοδεύουν τη χρήση ενός ρετινοειδούς».