Το παιδικό δωμάτιο, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, είναι ο δικός του ξεχωριστός χώρος. Εκεί θα παίζει, εκεί θα κοιμάται, εκεί θα διαβάζει. Είναι λογικό, λοιπόν, αφού το παιδί μας θα περνά εκεί τον περισσότερο χρόνο του, να φροντίσουμε λίγο περισσότερο για την ασφάλεια του χώρου αυτού, παρότι δεν φαίνεται να έχει μεγάλες απαιτήσεις στο θέμα της ασφάλειας σε σχέση με άλλους χώρους του σπιτιού (όπως λ.χ. η κουζίνα).

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε, για να κάνουμε το παιδικό δωμάτιο πραγματικά ασφαλές μέρος; Η λίστα που ακολουθεί δίνει τα βασικά σημεία για να ξεκινήσετε.

• Αν στο παιδικό δωμάτιο έχετε βάλει περσίδες αντί για κουρτίνες, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν μπορεί να φτάσει τα στόρια και -πολύ περισσότερο- τα κορδόνια τους. Υπάρχει κίνδυνος το παιδί να τυλιχτεί με αυτά παίζοντας και να πνιγεί. Γενικά, πάντως, οι περσίδες δεν είναι και η καλύτερη ιδέα για το παιδικό δωμάτιο.

• Ντουλάπες και ράφια πρέπει να είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο για να μην μπορεί να τα τραβήξει το παιδί, με τον κίνδυνο να καταπλακωθεί.

• Δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται βαριά αντικείμενα (όπως τηλεόραση ή καθρέφτης) πάνω από έπιπλα στα οποία ένα παιδί μπορεί να σκαρφαλώσει.

• Για πολύ μικρά παιδιά, φροντίστε τα συρτάρια να κλείνουν καλά, ώστε να μην μπορεί να τα ανοίγει και να τα χρησιμοποιεί σαν σκαλοπάτια για να φτάσει κάπου ψηλότερα. Ο πιο «απλός» κίνδυνος εδώ είναι να πέσει.

Μη βάζετε έπιπλα κοντά σε παράθυρα. Σίγουρα δεν θέλετε να σκαρφαλώσει εκεί και να προσπαθήσει να ανοίξει το παράθυρο.

• Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του παιδικού δωματίου δεν κλειδώνει από μέσα. Βγάλτε το κλειδί ή αλλάξτε το πόμολο της πόρτας.

• Το παιδικό δωμάτιο, όπως και τα άλλα δωμάτια του σπιτιού, θα πρέπει να έχουν πρίζες ασφαλείας.

• Αν το παιδί σας κοιμάται σε κούνια, βεβαιωθείτε ότι τα διαστήματα ανάμεσα στα πηχάκια της δεν επιτρέπουν να χωρέσει το κεφάλι του παιδιού. Επίσης, φροντίστε το στρώμα να εφαρμόζει καλά στην κούνια και μη βάζετε στο παιδί σας μαξιλάρι.

• Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας μπορεί να σκαρφαλώσει και να βγει από την κούνια του, ήρθε η ώρα να του πάρετε κανονικό κρεβάτι. Σε αυτή την περίπτωση μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά κιγκλιδώματα μέχρι το παιδί να συνηθίσει να κοιμάται στο κρεβάτι χωρίς να κινδυνεύει να πέσει.

• Να ελέγχετε πάντα τι παιχνίδια του αγοράζετε ή του φέρνουν για δώρο. Τα παιχνίδια του πρέπει να είναι οπωσδήποτε κατάλληλα για την ηλικία του και να μην έχουν πολύ μικρά ή αποσπώμενα κομμάτια.

• Ειδικά στο παιδικό δωμάτιο, μη χρησιμοποιείτε εύθραυστα διακοσμητικά ή αντικείμενα. Όσο καλά κι αν τα τοποθετήσουμε, η παιδική περιέργεια είναι… ανίκητη και ο κίνδυνος τραυματισμού θα είναι υπαρκτός.