Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα για την κατάργηση της αλλαγής ώρας, όμως και φέτος θα περάσουμε κανονικά στη θερινή ώρα. Μάλιστα, την τελευταία Κυριακή του μήνα, δηλαδή στις 27 Μαρτίου, θα πρέπει να πάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Σχετικά με το θέμα της κατάργησης του μέτρου, η απόφαση προβλεπόταν να τεθεί σε ισχύ το 2021, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησε την εφαρμογή της, καθώς δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στην ατζέντα των κρατών – μελών. Έτσι η τύχη της θερινής ώρας στην Ευρώπη παραμένει ασαφής.

«Το πέρασμα του θέματος μέσω των περίπλοκων μηχανισμών της ΕΕ καταδεικνύει επίσης πόσο εύκολα οι αποφάσεις μπορεί να κολλήσουν στα γρανάζια της διεθνούς γραφειοκρατίας αν δεν υπάρχει κανένας που να πιέζει σκληρά για πρόοδο», έγραφε χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg πριν από περίπου έναν χρόνο.

Τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης του μέτρου

Θερινή ώρα

Όσοι στηρίζουν την κατάργηση των ισχυουσών ρυθμίσεων για την αλλαγή της ώρας υποστηρίζουν τα εξής:

Οι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να ασχολούνται με την προσαρμογή των ρολογιών τους. Η αλλαγή αποτελούσε πηγή σύγχυσης, καθώς δεν είναι αυτονόητο το πότε και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αλλάζει η ώρα.

Όσοι απάντησαν στη δημόσια διαβούλευση ανέφεραν επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και τη μη εξοικονόμηση ενέργειας ως λόγους για την κατάργηση της αλλαγής ώρας. Επίσης, με την κατάργηση αυτού του συστήματος, το ανθρώπινο σώμα δεν θα πρέπει πλέον να προσαρμόζεται στην αλλαγή της ώρας.

Οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να προσαρμόζονται στην αλλαγή της ώρας. Με τις νέες ρυθμίσεις θα καταστεί ευκολότερος ο προγραμματισμός στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών (για τις νυχτερινές αμαξοστοιχίες, για παράδειγμα) και θα απλουστευθούν οι εφαρμογές που βασίζονται στην ώρα. Σύμφωνα με στοιχεία, η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας από την αλλαγή της ώρας, αν και υπήρξε ένας από τους κύριους λόγους για τις ισχύουσες ρυθμίσεις, είναι περιορισμένη.