Τραγικές καταστάσεις βιώνουν οι κάτοικοι των Γουρνών στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης. Το νεκροταφείο έχει γεμίσει και δεν υπάρχει πλέον χώρος για να θάψουν άλλους νεκρούς.

Στην κάμερα της «ΚΡΗΤΗ TV» μίλησε μια γυναίκα, που λίγο πριν είχε συνοδέψει τον πατέρα της στην τελευταία του κατοικία, περιγράφοντας την αγωνία μέχρι να βρεθεί διαθέσιμος τάφος.

«Χθες το απόγευμα είχαμε μαζευτεί εδώ στο νεκροταφείο πολλά άτομα, γιατί προσπαθούσαμε να βρούμε έναν τάφο να θάψουμε τον μπαμπά μου. Δεν είχαμε πού να τον θάψουμε. Και περιμέναμε, ανοίγοντας τον τάφο μιας χωριανής, να δούμε αν είναι έτοιμη μετά από τρία χρόνια, για να άνοιγε ο τάφος. Διαφορετικά, δεν είχαμε λύση. Ευτυχώς -που δεν είναι ευτυχές να λέμε αυτά τα πράγματα- μπόρεσαν και έβγαλαν τη γυναίκα από τον τάφο, ώστε να ενταφιαστεί ο πατέρας μου», δηλώνει.

«Ήταν ο τελευταίος τάφος του κοιμητηρίου, όπου ενταφιάσαμε τον κεκοιμημένο που “διαβάσαμε”. Δεν υπάρχει άλλος τάφος για ενταφιασμούς στο κοιμητήριο πλέον. Στην περίπτωση που κάποιος άλλος συγχωριανός αποβιώσει, η δημοτική Αρχή απαντάει ότι ο ενταφιασμός μπορεί να γίνει στα κοιμητήρια των όμορων χωριών», δηλώνει ο εφημέριος Γουρνών Λεωνίδας Χατζάκης, που τέλεσε τη νεκρώσιμο λειτουργία του ηλικιωμένου άνδρα.

Εμπόδιο η γραφειοκρατία

Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή Χερσονήσου αναζητά ένα νέο χώρο, προκειμένου να ανεγερθεί νεκροταφείο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής, με τους νόμους και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες να δυσκολεύουν κάθε σχεδιασμό για άμεση εξεύρεση λύσης. Μέχρι τότε, πάντως, οι δημότες της περιοχής θα πρέπει να αναζητούν την τελευταία κατοικία των δικών τους ανθρώπων σε κοιμητήρια όμορων περιοχών αναφέρει το neakriti.gr.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο «το ζήτημα έχει καταλήξει να είναι ένα σημαντικό κοινωνικό θέμα. Το έχουμε δει. Το έχουμε αναγνωρίσει. Εκείνο που εξετάζουμε είναι η δέουσα και καλύτερη λύση. Προβλέπεται κοιμητήριο συνολικά για τη Δημοτική Ενότητα Γουβών, όμως νομικά ζητήματα αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν την άμεση προώθηση και υλοποίηση αυτού του έργου. Εκτιμούμε ότι το αμέσως διάστημα, με ενέργειες που θα κάνουμε, θα κατορθώσουμε να βρούμε λύση».