Για την πορεία του κορονοϊού, το επικαιροποίημενο εμβόλιο της Pfizer αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα (31/1) ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καλύτερος μήνας. Η πανδημία έχει πάρει την κατιούσα, έχουν μειωθεί τα κρούσματα, λόγω και του mini lockdown που κάναμε λόγω της των καιρικών συνθηκών αυτών των ημερών, τα πράγματα πήγαν ακόμα καλύτερα», ανέφερε μιλώντας στο Mega.

Φτάνει στο τέλος της η πανδημία;

«Να βγάλουμε τον κορoνοϊό από τη ζωή μας είναι δύσκολο και σχεδόν αδύνατον, το πιο πιθανό και καλό σενάριο είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, με τέτοιο τρόπο που να μην έχουμε τόσους θανάτους, να μην κλεινόμαστε σαν κοινωνία καi να μην στερούμαστε από τις καθημερινές μας συνήθειες. Υπάρχει ωστόσο ελπίδα, για έναν συνδυασμό λόγων» ανέφερε.

«Σε λίγους μήνες, θα έχουμε εμβόλια για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, και πρεπει να οργανωθούν εμβολιαστικες αλυσίδες και, σαφώς, ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αυτό θα μειώσει την δημιουργία νέων στελεχών» συμπλήρωσε.

Εμβόλιο

«Την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer. Το πιθανότερο θα είναι να το κάνουμε μία φορά τον χρόνο και να έχει καλύτερη κάλυψη» σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Εστιάζοντας στο πρόβλημα το οποίο δημιουργείται στα σχολεία σχετικά με τη θέρμανση και ταυτόχρονα τον εξαερισμό των τάξεων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας είπε «με μαζικό εμβολιασμό των παιδιών και καλύτερη θέρμανση. Πρέπει να έχουν θέρμανση τα σχολεία. Είναι άλλο πράγμα να ανοίξει η θέρμανση και άλλο να ανανεωθεί ο αέρας. Όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Επιπλέον, η επιστήμη θα προχωρήσει και ήδη οι επιστήμονες, ψάχνουν νέα φίλτρα αέρα που θα μειώνουν τις ασθένειες όχι μόνο του κορονοϊού, αλλά και άλλων αναπνευστικών ασθενειών».

Εμβολιασμός παιδιών

Τι είπε για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους ανοσοκατασταλμένους

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τους ανοσοκατασταλμένους, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, λόγω του ότι είναι ευάλωτοι, χρειάζεται μεγαλύτερη διέγερση. Προτείνεται το σενάριο του εμβολιασμού στους 3 μήνες μετά την 3η δόση» είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Έχουμε πάνω από 300.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και αυτό δημιουργεί πρόβλημα»

«Δεν έχουμε μέχρι στιγμής αυτή την παραλλαγή, ωστόσο είναι εύκολο να νοσήσει κάποιος ξανά με άλλο στέλεχος κορονοϊού. Με την τόση διασπορά ο κόσμος φοβάται λιγότερο την νόσηση με Όμικρον γιατί έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο έχουμε πάνω από 300.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την πορεία της πανδημίας», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Υπάρχει σοβαρή ελπίδα να βγει ένα εμβόλιο για τις σταθερές περιοχές του κορονοϊού και όχι για τις περιοχές του στελέχους που μεταλλάσσονται. Η συχνότητα που θα επαναλαμβάνονται είναι άγνωστη προς το παρόν», δήλωσε κλείνοντας ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.