Αρωγός συμπαράστασης στην προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξης του Πολιτισμού που καταβάλουν οι θεσμικοί φορείς και οι τοπικές κοινωνίες έρχεται η κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης που πραγματοποιεί περιοδεία στα μνημεία της Ηπείρου. Η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για το έργο της αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε από την κακοκαιρία στις αρχές του περασμένου Φεβρουάριου, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης με τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου. «Συγκλίνουμε στο να δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης του έργου που θα μπορέσει και να υποδεχτεί τα χρήματα των δωρεών, γιατί υπάρχει μεγάλη προσφορά και από τον κ. Λούλη του οποίου η οικογένεια έχει ιστορικά σχέση με το γεφύρι και από άλλες εταιρείες» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης αμέσως μετά σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Μάλιστα, επισήμανε πως ο Φορέας θα υποδεχτεί τις δωρεές και θα τις διαχειριστεί με απόλυτα διασφαλισμένη την διαφάνεια, ώστε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και με ευέλικτες μεθόδους η αναστήλωση του γεφυριού.
«Στόχος είναι η γρήγορη, πιστή και ωραιότερη αποκατάσταση του μνημείου που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού» σημείωσε.

Ο υπουργός μετά στην σύσκεψη κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Μπιζανομάχων, ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης όπου γίνονται έργα αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου.

Ο κ. Ξυδάκης ξεναγήθηκε στο χώρο και είπε πως υπάρχει η ελπίδα μέσα στο καλοκαίρι να αποδοθεί ένα μέρος του θεάτρου προς μία συμβολική χρήση, μία τελετή απόδοσης τιμής σε αυτό τον Πολιτισμό των 3-4 χιλιάδων ετών που το περιβάλει.

Ωστόσο, ο υπουργός επισήμανε ότι ο χώρος κληροδοτεί απαιτήσεις συντήρησης και μεγάλες ευθύνες «στους κληρονόμους αυτής της μοναδικής περιουσίας». Με το νέο ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε, αναμένεται να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δυσκολίας στο ζήτημα της αναστήλωσης. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, τόνισε ο υπουργός, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πρόσθεσε πως θα επανεξεταστεί ο φάκελος που είναι ήδη έτοιμος για να υποβληθεί στην Unesco.

H πολιτιστική διαδρομή του Νίκου Ξυδάκη θα συνεχιστεί στην Αρχαία Νικόπολη, στην Πρέβεζα και στα βυζαντινά μνημεία της ‘Αρτας.