Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η εταιρεία Alco και αποτυπώνει τις σκέψεις των Ελλήνων για τον κορονοϊό. Όπως αυτή υπογραμμίζει λιγότεροι από τους μισούς πολίτες της χώρας θεωρούν πως τα μέτρα με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του ιού είναι λιγότερο αυστηρά απ΄όσο πρέπει. Την ίδια στιγμή μειώνεται οι αρνητές ενώ μόνο το 20% του συνόλου φοβάται την covid 19.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσίασαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης Πατούλη, ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας Alco Κ. Παναγόπουλο και ο Α’ Αντιπρόεδρο Φ. Πατσουράκο, στο πλαίσιο διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης αλλά και από τη σύγκριση τους με εκείνα αυτής που διεξήχθη τον Ιούλιο, προκύπτει πως στη χώρα μας επικρατούν δύο, διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία όπως επίσης και για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Σύριγγα και δοχείο με δόση εμβολίου

Πόσοι εμπιστεύονται τα εμβόλια και φοβούνται τον κορονοϊό

Οι 8 στους 10 Έλληνες (από 6 στους 10 τον Ιούλιο), ανησυχούν σχετικά με την πορεία της πανδημία και εμπιστεύονται τα εμβόλια (έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού). Την ίδια στιγμή 2 στους 10 δεν φοβούνται την covid, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μειώθηκαν οι αρνητές

Η ομάδα των «αρνητών του κορονοϊού» σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πυρήνας της, όμως, δείχνει πολύ σκληρός, αφού μόνο το 12% φαίνεται να σκέφτεται να εμβολιαστεί, ενώ η πλειονότητά της (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να τον πείσει να αλλάξει στάση. Ο λόγος που επικαλείται το 41% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η αναποτελεσματικότητα του εμβολίου ενώ το 22% φοβάται τις παρενέργειες.

Παράλληλα, το 24% των ερωτηθέντων θεωρεί προτιμότερη την ανοσία από τη νόσηση. Μάλιστα το 59% των μη εμβολιασμένων ανησυχούν για την πανδημία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εμβολιασμένους είναι 87%.Το 72% των εμβολιασμένων φοβούνται ότι μπορούν να νοσήσουν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη εμβολιασμένους είναι 50%.

ΜΕΘ με κορονοϊό

Τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά απ’ ότι θα έπρεπε πιστεύει το 43% των πολιτών ενώ το 31% να θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει.

Tο 60% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύει ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως ή αρκετά στις ανάγκες της πανδημίας. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η καθολική αναγνώριση (95%) των ιατρών και νοσηλευτών ως των θετικών πρωταγωνιστών της πανδημίας. 

Δείτε εδώ τη σχετική δημοσκόπηση.