Τα τελευταία χρόνια που η στροφή στην οικολογία και η αναζήτηση λύσεων που θα προστατεύουν περισσότερο το περιβάλλον κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος, έχει αρχίσει να γίνεται λόγος και για τη λεγόμενη αειφόρο δόμηση. Πρόκειται για μια σχετικά νέα νοοτροπία στο χώρο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που στρέφεται στην κατασκευή ή ανακαίνιση κτιρίων ώστε αυτά να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση χωρίς να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον.

Στα πλαίσια λοιπόν της αειφόρου δόμησης, ιδιαίτερα δημοφιλής γίνεται πλέον και η  «πράσινη» ανακαίνιση σπιτιού που στοχεύει στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υλικών φιλικών προς το περιβάλλον. Καθώς μάλιστα μεγάλο μέρος των σπιτιών στην Ελλάδα κατασκευάστηκε πριν το 1979 που θεσπίστηκε ο Κανονισμός Θερμομόνωσης Κτιρίων, ενώ σημαντική επίσης μερίδα είχε χτιστεί πριν το 1990, η ανάγκη για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων σπιτιών από νέα πιο βιώσιμα κτίσματα είναι τεράστια.  

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχονται να δώσουν οι πράσινες ανακαινίσεις σπιτιών με έξυπνες αλλαγές και αναβαθμίσεις που θα αλλάξουν ριζικά τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα σπίτι αλλά και τον αντίκτυπο που έχει η λειτουργία του στο περιβάλλον.

Τι είναι η πράσινη ανακαίνιση;

Η πράσινη ανακαίνιση περιλαμβάνει ένα σύνολο πρακτικών που προσανατολίζονται στην ποιοτική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου. Επιμελείται το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό των κτιρίων με στόχο να εξασφαλίσει μια καλύτερη και πιο άνετη ποιότητα ζωής σε αυτά. Παράλληλα, αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα θέρμανσης και ψύξης (* συνήθως με εγκατάσταση φυσικού αερίου ή αντλίας θερμότητας και κλιματιστικά χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος) ώστε να ελαχιστοποιήσει τις ενεργειακές απώλειες και κατ’ επέκταση το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού στο περιβάλλον.

Πως επιτυγχάνεται μια πράσινη ανακαίνιση;

Η κάθε ανακαίνιση σπιτιού προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου, ανάλογα με την παλαιότητα και τις ανάγκες του ώστε να συμβαδίζει με τα δεδομένα της εποχής. Η πράσινη ανακαίνιση εστιάζει κατά βάση σε ορισμένες τεχνικές εργασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τοποθέτηση κατάλληλης θερμομόνωσης, αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με πιο σύγχρονες εναλλακτικές που θα θωρακίσουν καλύτερα το σπίτι και αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Βασική είναι επίσης και η ανακαίνιση μπάνιου και κουζίνας, όπου τίθεται θέμα εκσυγχρονισμού των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων για πιο αποδοτική λειτουργία.

Τι προσφέρει μια πράσινη ανακαίνιση στο κτίριο και τους ενοίκους του;

Τα πλεονεκτήματα της πράσινης ανακαίνισης σπιτιού είναι πολλά, γι’ αυτό και θεωρείται μια έξυπνη επένδυση με σχετικά άμεση απόσβεση. 

Από λειτουργικής απόψεως, η πράσινη ανακαίνιση συμβάλλει στη διατήρηση μιας πιο καθαρής και υγιεινής ατμόσφαιρας στο εσωτερικό του σπιτιού, μειώνοντας τα ποσοστά υγρασίας και διατηρώντας καλύτερες θερμοκρασίες το χειμώνα και το καλοκαίρι αντίστοιχα. 

Η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας από την άλλη, πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη που προσφέρει, οδηγεί και σε σημαντική μείωση των εξόδων θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού. 

Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι και η ενίσχυση της αξίας μεταπώλησης του ακινήτου, το οποίο αυτομάτως καθίσταται πιο ελκυστικό στα μάτια των υποψήφιων αγοραστών και αποκτά καλύτερη θέση στην αγορά. 

Συνοψίζοντας, μια πράσινη ανακαίνιση αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο έχει τις προοπτικές να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες στα αστικά κέντρα, εξασφαλίζοντας παράλληλα μέγιστη άνεση και εξοικονόμηση πόρων στους ενοίκους του κτιρίου.

Ανεξάρτητα από τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο και το περιβάλλον, η πράσινη ανακαίνιση δεν παύει να αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, η οποία απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και σωστό προγραμματισμό. 

Χάρη στη μακρόχρονη εμπειρία της στην ανακαίνιση στην Αθήνα, η ομάδα της RENOVATOR είναι σε θέση να προτείνει αποτελεσματικές λύσεις που σέβονται το περιβάλλον και θα ωφελήσουν το σπίτι αλλά και το πορτοφόλι σας.